Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ ще представи безплатно премиерните прожекции на 3D филмите за устойчиво развитие „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“. Инициативата на ESG Lab и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Дни на визуалната наука – проект за популяризиране на устойчивата наука, който се осъществява с подкрепата на Yettel.

Между 29 февруари и 2 март зрителите ще могат да „пътуват“ из целия свят, запознавайки се с климатичните и социални проблеми и възможностите за тяхното решаване. Основани на научни факти, филмите не само създават реална представя за трудностите, пред които сме изправени днес, но и впечатляват със силното си визуално въздействие. Прожекциите ще се излъчват в специално изграден купол в Арена София, който позволява пълно 3D потапяне и богато сетивно преживяване.

„С проекта „Калейдоскоп“ целим да представим науката зад устойчивото развитие на човешки и лесно разбираем език, като разказваме въздействащи истории от целия свят, подкрепени с аудио и визуално 3D преживяване. За нас е важно не само да започнем разговора за климатичните и социални проблеми, но и да достигнем до максимално много хора, като им покажем възможностите за преодоляване на тези рискове. Ключова роля за постигането на тази цел имат нашите партньори, с чиято помощ инициативата се превърна в реалност“, коментира доц. д-р Марина Стефанова, създател на „Калейдоскоп“ и зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проектът се осъществява с подкрепата на компании партньори, лидери в устойчивото управление и производство, сред които е Yettel. Със своята стратегия за устойчиво развитие и редица програми в четирите направления – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност, компанията затвърждава дългосрочния си ангажимент към отговорното управление на бизнеса.

През 2023 г. телекомът публикува доклад, в който отчита постигнатия напредък през първата година от изпълнение на заложените цели. Те са в унисон с ценностите на Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини като част от PPF Telecom Group.

„Популяризирането на темите, свързани с устойчивото развитие, е важна цел, заложена в ESG стратегията ни, защото считаме, че положителната промяна в обществото изисква повече информираност и ангажираност. Вярваме, че срещата на науката и изкуството чрез прожекциите, които „Калейдоскоп“ ще представи, ще успее да докосне и най-скептичните хора, и то не само чрез емоции, но и чрез факти и данни. Радваме се, че имаме възможността да подпомогнем проекта и сме уверени, че с историите от двата филма знанието и интересът към устойчивото развитие ще растат“, посочи Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

Автори на филмите са учените от СУ „Св. Климент Охридски“, които в рамките на проекта създават също електронна библиотека със систематизирана теоретична информация и преглед на актуалното състояние на устойчивостта според водещи световни научни, изследователски и доказани международни институции и организации. Достъпът до прожекциите е безплатен след предварителна регистрация в сайта на инициативата: https://kscope.space/programa/.

Освен в София, през 2024 г. „Калейдоскоп“ ще излъчва прожекциите и в други градове от страната, за да могат повече хора да се докоснат до научните факти чрез модерните технологии за 3D mapping и визуализации.