Григор Димитров е на втори финал тази година. В двубой, продължил 3 часа на турнира от ATP 250 в Марсилия, първата ни ракета надви руснака Карен Хачанов - 6:7(3), 6:4, 7:6(5).

В спора за титлата в неделя Димитров ще срещне представителя на домакините Юго Юмбер, който далеч по-лесно се справи с миналогодишния шампион Хуберт Хуркач (Полша) - 6:4, 6:4.

В първите дни на годината Григор спечели турнир от същата категория - в Бризбейн. След това достигна до третия кръг на "Аустрелиън оупън".

Днес той игра на приливи и отливи, имаше трудни моменти, но е положително, че успя да вземе връх и без да показва най-добрия си тенис. Трябва да се отдаде дължимото на Хачанов, който направи силен мач и тества бившия №3 в света до краен предел.

Григор Димитров е без загуба и в четирите си мача с 18-ия в света.

Двубоят започна лошо за българина - той бе пробит още в първия гейм. При 4:5 обаче Димитров, който едва не допусна нов брейк малко преди това, върна пасива, че и поведе с 6:5. Тогава играта му вървеше, личеше импулс.

В тайбрека обаче Хачанов стигна рано до минипробив и успя да се наложи.

Все пак подобреното представяне на Григор продължи във втория сет и този път той бе този, който рано взе сервис гейм на съперника си. Не след дълго обаче третата ракета на Русия отвърна и стигна до 3:3. В тези минути и двамата правеха грешки, но и запомнящи се изпълнения. В гейма, в който инкасира брейк, хасковлията направи три двойни грешки.

Най-добрият ни тенисист проби отново, удържа - макар и трудно, но все пак успя да стигне до изравняване с 6:4.

В третия сет сервиващите не допуснаха сривове. В началото Димитров бе по-близо до това да удари отвово, докато с лекота затваряше своите геймове. Хачанов обаче подобри най-вече първия си начален удар (също и втория в решителни моменти), така вторият финалист трябваше да бъде решен с тайбрек.

След равенство в началото руснакът стигна до минипробив - 4:2. Гришо остана спокоен и взе четири поредни точки, което означаваше два мачбола. При първия мрежата спаси Хачанов (няколко пъти тази вечер), а при втория той тръгна в атака и прати топката в аут.

Българинът има само победи над Юмбер

Финалът в неделя е от 16:30 часа наше време и ще бъде предаван пряко по "Макс спорт 1".

Григор Димитров има две победи над Юго Юмбер - през октомври 2019 г. на Мастърса в Париж, и през лятото на 2020 г. в Синсинати. През август м.г. двамата трябваше да играят във Вашингтон, но французина се отказа заради травма.

Всички победи на българина над опонента му са на твърди кортове, какъвто е и в Марсилия.