Неяснотата около собствеността на медиите и действията на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу сайта "Бивол" и други издания са основните мотиви за падането на България до 106-то място в най-новия рейтинг на „Репортери без граници“ за свободата на словото. Това каза пред БНР ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите в организацията Антоан Ери.

Антоан Ери. Снимка БНР

Аз лично бих отделил две основни причини. Първата не е нова и е от доста време - тя се вписва в продължението на една обща ситуация, която е много лоша за България. Собствеността на медиите или по-скоро липсата на прозрачност в това отношение създава проблем. Същото важи и за нейната икономическа концентрация.

Втората причина е положението в банковия сектор, който премина през сериозни трудности и доверието в него беше подкопано доста зрелищно до такава степен, че да бъде застрашен изцяло. Комисията за финансов надзор в този случай реагира странно и по начин, презрителен към демократичните ценности на страна-член на ЕС, като наложи огромна глоба на "Икономедия". Явно тя имаше за цел да накара да млъкнат тези медии, които биха се осмелили да пишат за проблемите в банковия сектор, смята Ери. 

„Репортери без граници“ са получили отговор от КФН за наложената от нея глоба на "Икономедия" и в момента работи по становището  си, каза още Ери.

"Радваме се, че имаме диалог с комисията - и тя има право да се защити, както и медиите, така че ще чуем нейните аргументи. Засега обаче оставаме твърдо на нашите позиции и сме почти сигурни, че отговорът ни ще бъде подобен на прескомюникето, което публикувахме по-рано. Надяваме се комисията да преразгледа решението си. Ние сме твърди в решението си да защитим "Икономедия" от комисията, която очевидно злоупотребява с пълномощията си. Просто стоим зад големите принципи, които гарантират свободата на информация в ЕС. Комисията е изпратила писмото лично до генералния секретар на "Репортери без граници", затова предпочитам да запазя тази информация за себе си. Засега не мисля да огласявам съдържанието му публично и от уважение към нея, тъй като писмото не е отворено."

На въпрос дали има и друга страна в ЕС, която да пада надолу в класацията за свободата на словото, Ери отговори: "Да, в Европейския съюз има различни типове ситуации. Става дума за страни, където наблюдаваните явления в България се приближават до тях, но в много по-малка степен и съответно създават много по-малко проблеми. Във Франция, например, има икономическа концентрация на медиите, която е много голяма в някои региони. Има и конфликт на интереси между собственици на медии, политици и журналисти. В България обаче тези проблеми стигат до такива мащаби, при които медиите наистина са загубили много от свободата си, и то от икономическа гледна точка. А медиите са  общо благо, което всички трябва да закриляме, защото без свободни медии няма демокрация."

Докладът за медийната свобода на "Репортери без гранизи" беше оповестен в четвъртък, а вчера, в края на тридневното си посещение у нас, комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс коментира, че влошаващото се положение на българските медии е един от тревожните проблеми в страната. Според него неотдавнашните големи глоби на медии от Комисията по финансов надзор открито провокират по-нататъшна автоцензура.