Григор Димитров не успя да спечели втора титла през тази година и десета в ATP. На финала на турнира от ATP 250 в Марсилия той отстъпи пред французина Юго Юмбер, който напълно заслужено ликува с 6:4, 6:3.

Юмбер записа много силно участие от началото до края, като за отбелязване е, че нито веднъж не допусна пробив. Успехът му е впечатляващ.

Докато изглеждаше, че Димитров нямаше енергия днес, липсваше свежест в действията му. Беше пасивен, без острота и риск в малкото моменти, в които можеше да грабне гейм на опонента си.

Снощи той води 3-часова битка с Карен Хачанов, докато Юмбер приключи по-рано и за по-малко време срещу шампиона от м.г. Хуберт Хуркач.

25-годишният първенец в Марсилия, №21 в световната ранглиста, спечели за първи път от три мача срещу българина. През август 2023 г. той не излезе срещу Гришо във Вашингтон заради здравословен казус.

В първия сет двамата печелеха сервис геймовете на своя начален удар без никакъв проблем. Така вървеше и десетият при 5:4 за Юмбер. Най-добрият ни тенисист обаче направи грешки, първият му начален удар не бе така ефективен и Юго се възползва, като поведе с 6:4.

Това бе първият оспорван гейм в мача - и доста ключов. Вторият се оказа откриващият в сет №2. За първи път от началото на двубоя французинът леко се пропука, а Григор го притисна максимално. Стигна до две точки за пробив, ала Юмбер се измъкна.

Както често се случва - той реализира брейк веднага след това, и затвърди, така набързо резултатът стана 3:0. До края се появи шанс за връщане на интригата само веднъж, но след 0:30 Юмбер запази спокойствие и обърна, а малко след това триумфира.

Григор поема към Ротердам, където ще играе през следващата седмица. Ясен е първият му съперник - италианецът Лоренцо Сонего.