Само преди 6 години китайците от Royole представиха първия комерсиален сгъваем смартфон, а само година по-късно Samsung пусна за продажба своя първи Galaxy Fold. Още тогава се появи въпросът - кога Apple ще направи първи сгъваем iPhone?

Може би най-после е дошло времето за това, твърди The Information, позовавайки се на свои източници вътре в компанията. Според тях хората на покойния Стийв Джобс работят върху два нови модела сгъваем iPhone - при това във варианта тип "мида".

Компанията в Купертино винаги се е опитвала да не се стреми да е пионер в продуктовия тип, а пионер в изпълнението. Първият смартфон с тъчскрийн и интернет достъп не беше на Apple, но първият масово продаван беше - оригиналният iPhone. Затова феновете на "ябълката" знаеха, че сгъваемият iPhone няма да дойде скоро.

През това време Samsung, Motorola, Xiaomi и други експериментираха с различни форми, промениха многократно механизмите за сгъване, подобриха първоначално смотаните сгъваеми дисплеи значително, и създадоха възможен пазар за такъв тип продукт. Сега идва ред на Apple да завземе този пазар със замах.

Защо тип "мида"?

Първите сгъваеми смартфони бяха по-скоро малки таблети, които се сгъваха до размера на стандартен смартфон - но разбираемо по-дебел. Motorola и Samsung пробваха и варианта с класическата смартфон форма тип "мида" - в който устройството е колкото нормален смартфон в разгъната форма, а при сгъване става малко, компактно блокче, което влиза във всеки джоб.

Точно този втори вариант вероятно предпочитат от Apple. Макар да не впечатлява с огромен екран, той за пръв път дава възможност за смартфон с прилично голям дисплей, който да бъде пренасян във форма, сравнима с компактността на старите "глупофони". 

Друга хипотеза е, че Apple се готви да представи и сгъваем iPad или iPad Mini, който да допълни тази ниша на устройство с размер на смартфон, което се разгъва до размер на таблет.

Дали можем да го очакваме тази година? Едва ли, но опитът от преди е показал, че слуховете тръгват около година и половина-две преди новото устройство - така че може би Apple ще ни изненада с напълно нов iPhone в края на 2025-та.