Два "концептуални" смартфона с гъвкави дисплеи - Samsung Galaxy Fold и Huawei X - са вече на пазара в цял свят, други два сгъваеми сега ще тръгват по света. Ако първите бяха с идеята да има повече екран в същия пакет, то с втората "вълна" се цели същият екран като стандартния смартфон, но сгъващ се в по-малко пространство.;

И двете са от стария формат за смартфони "мида", познати от класики като оригиналният Razr, Samsung SGH-X426, Nokia N93 и други.

Това са Motorola Razr 2019, представен в край на миналата година и сега пристигащ при реални потребители, и Samsung Z Flip, който вече може да видим във видео в Twitter

Дали е 100% истинско - не е ясно, но смартфонът в цвят (отново според "лийкър") "Огледално лилаво" има панта, която прилича много на умалена версия на тази от Galaxy Fold.

Смята се, че Flip Z, като всички смартфони с гъвкави екрани, ще струва няколко стотачки повече от това, което е "под капака". Или около 1400 долара, при голям 6,7-инчов дисплей, две батерии, едната от които със скромните 900 милиамперчаса. Някои смятат, че ще е с най-мощният процесор на пазара - Snapdragon 855+, но според други ще се заложи на малко по-скромен, но енергоспестяващ. Устройството има и втори малък външен дисплей, 8 GB оперативна памет, и двойна, по-скромна версия на камерите на флагманите на корейския производител.

Трудно е да се прецени доколко пантата е подобрена и дали се образуват познатата "гънка" на Galaxy Fold, която иначе повечето хора бързо се научават да игнорират. Motorola Razr обаче направи впечатление с по-незабележима. Galaxy Z Flip се очаква до средата на месеца, когато пък Motorola Razr ще започне да се продава у нас.

По всичко личи, че поне 3 компании влагат средства в новия тип дисплеи, за които се чака от години. Според анализаторите, това винаги е добър знак за иновативна технология.