14 февруари. Големи вълнения. Добър пазар за търговците на цветя, балони, мечета и прочие дрънкулки. Добър оборот за ресторантите. Празник на влюбените. Романтика на талази. 

В някои части на света обаче има и откровени, и опасни хейтъри на празника на св. Валентин. При това организирани. Някои даже и на държавно ниво. Корените на това отношение могат да бъда открити дълбоко в политическата, религиозната и националната идентичност на съответната страна, напомнят от сайта qz.com.

Къде са най-силните анти Валентин движения?

Япония

Там действа марксистка група, наречена Kakumei-teki himote doumei или Революционен алианс на мъжете, които не са привлекателни за жените. Групата е създадена през 2006 г. от Кацухиро Йоразава, след като той бил отхвърлен от приятелката си. Манифестото на японските революционери може да бъде открито на уебстраницата им: "Кървавата конспирация на празника на св. Валентин, ръководена от потисническия шоколадов капитализъм, отново е тук. В желанието си да създадем едно по-светло бъдеще зовем за солидарност сред нашите другари, лишени от любов, така че да окажем силна съпротива на Деня на св. Валентин и световната романтична индустрия".

Докато в Япония групата развива нов тип маркисизъм - на отхвърлените мъже, в други части на света положението с отношението към 14 февуари е по-сериозно.

Индия

Хинду Махасабха е индуистка националистическа групировка. Тя иска незабавни женитби за всички неженени двойки, които публично демонстрират чувствата си един към друг на 14 февруари. Целта на групата е да образова обществото за това „какво е истинската любов и че западен празник не трябва да се отбелязва в Индия“, казва Чандра Пракаш Каушик, председателят на Хинду Махасабха пред „Таймс оф Индия“.

„Демонстрациите на любов по време на цялата седмица на св. Валентин означават неуважение към индийските традиции“, смята той. Организацията има екипи, които осъществяват мониторинг над социалните медии, тъй като са против създаването на връзки в интернет, както и групи, които патролират по парковете и моловете за неженени влюбени двойки - вероятно, за да ги омъжат веднага и насила.

Индонезия

Решение от 2011 г. на Съвета на улемите постановява, че празнуването на 14 февруари противоречи на местната традиция и религиозните норми в страната. Организацията, която излезе с ново предупреждение през миналата година смята, че празникът окуражава пиенето, секса и употребата на наркотици.

Малайзия

В страната също има силни реакции срещу празнуването на св. Валентин. Отделът за ислямско развитие от 2011 г. провежда активна кампания срещу празника – доброволци убеждават младите хора в страната за вредите от 14 февруари. Миналата година от там организираха специална проповед, на която определиха празника като „колонизация на ума, която спомага за умствени разстройства, причинени от алкохол, аборти и изоставяне на бебета“.

Саудитска Арабия

Религиозната полиция предупреждава собствениците на магазини да не продават шоколади, червени рози и други артикули, които се свързват с празника. Миналата година пет мъже даже бяха хвърлени в затвора и публично осъдени, защото на св. Валентин си направили парти с жени.

Така че преди да почнете с празненствата, имайте едно наум къде се намирате в този момент. Да не стане вместо играчка - плачка.