За риск от екстрадиция на саудитски дисидент от страна на властите у нас предупреждават от Българския хелзинкски комитет. Председателят на правозащитната организация Красимир Кънев излезе с отворен призив до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на ДАНС Пламен Тончев да не допускат Абдулрахман ал-Халиди да бъде принудително върнат в Саудитска Арабия, където животът му би бил под заплаха.

В момента саудитецът е в центъра за задържане на бежанци в столичния квартал "Бусманци". Задържан е у нас преди три години.

Преди това Ал-Халиди седем години пребивава заедно със семейството си в Турция. Там той се занимава активно с журналистическа дейност в опозиция на правителството на Саудитска Арабия. Сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Кашоги, зверски убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който в момента е бежанец в Канада, отбелязва председателят на БХК.

Според публично достъпната информация Държавната агенция за бежанците, както и органите на съдебната власт в България, са отказали да удовлетворят неговата молба за предоставяне на международна закрила. Поради това той е заплашен от връщане в Саудитска Арабия.

"Там той без съмнение би станал обект на жестоки репресии от страна на режима, на каквито станаха много други политически активисти и дисиденти. Неговият живот и сигурност са под сериозна заплаха.

С това България е напът да стане за пореден път съучастник в разправата с един борец против диктаторски режим", пише Кънев.

През юли 2016 г. България предаде турския бизнесмен Абдулла Бююк на режима на Ердоган в Турция, обвинило го за принадлежност към обявеното за терористично движение на Фетуллах Гюлен. Така страната ни стана единствената в ЕС, съобразила се с исканията на турския премиер в лова му на "гюленисти" след опита за преврат в югоизточната ни съседка.

През юли 2020 г. Клуб Z публикува разследване на журналиста Димитър Ганев, сочещо, че експулсацията на Бююк, оправдана от българските власти със несъответствие на документите му, е станала с активното съдействие между премиера тогава Бойко Борисов, главния прокурор (тогава) Сотир Цацаров, и турските власти. Реакция от двата материала липсваше.

На 14 септември германското списание "Шпигел" публикува същото разследване, което доведе до моментално отричане на отговорност от страна на Цацаров.

Ето и пълния текст на призива на Кънев.

Уважаеми господин Министър,

Уважаеми господин Председател,

Обръщаме се към Вас във връзка с разпространената в международни и български медии информация за риска саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди да бъде принудително върнат в Саудитска Арабия. Подобна стъпка от страна на българските институции би била грубо нарушение на ангажиментите на България по международното право по правата на човека. Тя би застрашила живота и сигурността на г-н ал-Халиди и би подронила сериозно международната репутация на нашата страна.

Абдулрахман ал-Халиди вече две години е задържан в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) – София, кв. "Бусманци". През ноември 2021 г. той е задържан след влизането си в България. Преди това той седем години пребивава заедно със семейството си в Република Турция. Там той се занимава активно с журналистическа дейност в опозиция на правителството на Саудитска Арабия. Сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Кашоги, зверски убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в гр. Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който понастоящем е бежанец в Канада. Г-н aл-Халиди критикува властите в Саудитска Арабия, призовава за установяване на демокрация в тази авторитарна диктатура и за разследване на престъпленията, извършени от нейни агенти както вътре в страната, така и в чужбина. Поради това той нееднократно е бил заплашван онлайн, включително със смърт.

Според публично достъпната информация Държавната агенция за бежанците, както и органите на съдебната власт в България, са отказали да удовлетворят неговата молба за предоставяне на международна закрила. Поради това той е заплашен от връщане в Саудитска Арабия. Там той без съмнение би станал обект на жестоки репресии от страна на режима, на каквито станаха много други политически активисти и дисиденти. Неговият живот и сигурност са под сериозна заплаха. С това България е на път да стане за пореден път съучастник в разправата с един борец против диктаторски режим.

Затова Ви призоваваме да не предприемате действия по принудителното връщане на Абдулрахман ал-Халиди! Гарантирайте неговата сигурност и неговите човешки права! Не слагайте поредното петно върху образа на нашата страна като демократична правова държава!