"Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти."

Така кметът на София Васил Терзиев отговори днес на въпроса как ПП-ДБ (СС) ще управляват в София без мнозинство в Столичния общински съвет. Терзиев коментира последиците от последното заседание на Съвета, в което най-после бе избран председател - предложение на обединението, което го издигна - но пък ГЕРБ и БСП, с помощта на "Синя София", си разпределиха основния дял ключови комисии в СОС.

Така ПП-ДБ (СС) остават най-голямата група в "малкия парламент" с 23 общински съветници, но на практика срещу тях са налице повече общинари в "опозиция".

"Кметът има трибуна - когато една добра идея за града е обоснована, и когато е заложена като политика в бюджета, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Защо биха казали "не" на нещо, което е присъствало в тяхната програма - на решаване на проблема с Витоша, за използване на минералната вода, за детските градини", обясни Терзиев.

Затова той щял и да разчита на "натиск през медиите".

"Прозрачността лекува най-добре подобни недъзи", обясни още кметът. "Можем да даваме гласност, да търсим проблеми, да показваме какви са те."

Според него крайният резултат ще е положителен.

Терзиев не спести критики към ГЕРБ и БСП, като ги обвини в лъжи и заяви, че самият той е ощетен на вота в София - за което се води дело, тъй като левицата обжалва загубата на тяхната кандидатка Ваня Григорова.

Все още не е готова пълната експертиза от всички над 1600 секции в столицата, но първоначалната в малко над 300 сочеше, че и двамата кандидати на балотажа са ощетени откъм гласове - но Григорова повече.

По отношение на ГЕРБ Терзиев влезе в директна атака срещу предишното управление на града, като отбеляза:

"Глобяваме осем до десет пъти повече. Чистим повече и глобяваме повече.

Започнаха да намаляват боклуците, да се променя графикът за почистване, да стиковаме по-добре нещата, каза кметът и допълни, че активно се работи с дружествата за промяна на ключови процеси.

Ние от Ден 1 сме в режим на криза", каза още кметът на столицата.