Националите ни по щанги завършиха по възможно най-добрия начин втория ден на Европейското в София - със златен и сребърен медал на Габриел Маринов и Иван Димов в олимпийската категория до 61 кг.

По-рано днес отново имаше двоен успех - в кат. до 55 кг, където Ангел Русев стата първи, а Джан Зарков - трети.

Габриел Маринов е шампион с двубой от 281 кг (121 кг - изхвърляне, 160 кг - изтласкване). Второто място е за Иван Димов, който остана с 1 кг по-малко в двубоя (130 кг,  150 кг). Третото - за Шота Мишвелидзе от Грузия с двубой от 272 кг (125 кг, 147 кг).

В изхвърлянето Иван Димов поведе, след като излезе последен на подиума и вдигна 130 кг. Той опита два пъти да преодолее 133 кг, но не успя. Въпреки това имаше аванс от 4 пред Павло Залипски от Украйна. Залипски предпочете по-малки стъпки и започна от 121 кг, мина успешно през 124 кг и накрая не спря на 126 кг. Трети остана в първото движение грузинецът Шота Мишвелидзе със 125 кг.

Габриел Маринов излезе на 118 кг за първия си опит и го преодоля без особени проблеми. След това обаче направи фаул на 121 кг при втория опит и трябваше да мине още един, за да ги фиксира. Така той остана на 5-о място преди второто движение.

В изтласкването Иван Димов стартира неуспешно на 150 кг, а веднага след това излезе отново за същата тежест. Във втората част от движението той не успя, вероятно му попречиха и болки в ръката, които са го измъчвали в дните преди състезанието, както стана ясно по-късно.

Малко преди това Шота Мишвелидзе вдигна  при втория си опит 147 кг и излезе начело в класирането. В третия опит обаче момчето от Сопот показа характер и успя на 150 кг.

Габриел Маринов, който беше по-подготвен за изтласкването, стартира от 152 кг. При втория опит той повиши заявката си с 8 кг на 160 кг и успя. Това означаваше, че Маринов е недостижим на върха и след това се отказа от трети такъв. 

Извън класирането обаче имаше и лоша новина за нашия отбор, тъй като американецът Хемпдън Морис събра двубой от 297 кг, с които избута Иван Димов извън първите 10 в олимпийската квалификация.