Германски политици предупредиха, че депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да шпионират в полза на Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"За АзГ примерът за промяна на Германия е автократична Русия", заяви Константин фон Ноц, заместник-председател на "Съюз 90/Зелените". "За нас трябва да бъде заплаха фактът, че близостта на депутатите от АзГ до диктатурите в Русия, Китай, Сирия и Северна Корея не е само идеологическа", допълни той.

Депутатите в германския парламент имат право на достъп до засекретена информация без да бъдат подлагани на проверки за сигурност, посочи Фон Ноц, който е председател на контролната комисия в Бундестага. Това важи както за комисията по отбраната, така и за други комисии и органи в Бундестага, "което също предполага възможни шпионски дейности", отбеляза той.

Родерих Кизеветер, депутат от опозиционния Християндемократически съюз, каза, че АзГ действа "като придатък на Русия в Германия" и като инструмент на хибридна война. 

"Не можем да изключим вероятността депутати или техни сътрудници, които имат достъп до информация, засягаща националната сигурност, да изнасят тази информация", заявява Кизеветер.

Освен това има признаци, че руското посолство в Германия разпространява информация на АзГ, отбелязва ДПА.

"В това отношение можем да допуснем руски шпионаж и той може бъде предотвратен или пресечен със защита и проверка на разузнавателните служби", добави Кизеветер.