Непознат досега вирус взе жертва в Аляска, а жител на Орегон се е заразил с бубонна чума, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Това е първият известен смъртен случай на човек от т. нар. шарка "Аляска" (Alaskapox).

Възрастен мъж е починал от този наскоро открит вирус, съобщиха здравните власти в Аляска. Човекът, който е живеел на отдалечения остров Кенай, е бил хоспитализиран още през ноември м. г., а е починал миналата седмица според здравния бюлетин, уточнява "Гардиън".

Мъжът е бил на лечение за онкологично заболяване и с потисната имунна система заради медикаментите, като това вероятно сериозно е допринесло за фаталния му край. Той е бил възрастен, но няма уточнение за точната му възраст.

Симптомите на мъжа са започнали в средата на септември с болезнена червена лезия близо до рамото му, която не е реагирала на антибиотично лечение. През ноември, когато е настанен в болница, се е оплаквал от пареща болка, която затруднява движението на ръката му. Лекарите забелязали още четири ранички по други части на тялото му и изпратили тампони от лезиите за изследване в Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. 

Този вид шарка има общо с едрата шарка, кравешката шарка и маймунската шарка. Сред симптомите са обрив, подути лимфни възли, болки в мускулите и ставите.

Това е едва седмият известен случай на човек, който се е заразил с вируса, откакто той е открит за първи път при хора през 2015 г., отчитат от Департамента по обществено здраве на Аляска. Но първият, при който се е стигнало до хоспитализация и смърт.

Всички предишни пациенти са се оплаквали от подути лимфни възли и мускулни болки, които отшумяват за няколко седмици. Вирусът причинява също така една или повече червени, неприятни кожни лезии, които няколко предишни пациенти са приемали за ухапвания от паяци или насекоми. При тестването през 2020 г. и 2021 г. вирусът е открит при няколко вида дребни гризачи в района на Феърбанкс в Аляска, особено при свраки и червеногърби полевки.

Починалият мъж е живеел сам в гориста област и не е съобщил за скорошни пътувания или близки контакти, уточняват още здравните власти в Аляска. 

Не е ясно как е станала трансмисията на вируса върху човек, но вероятно е дошъл от животно. Според здравния бюлетин тестове са показали свидетелства за скорошна или прекарана инфекция в няколко вида малки бозайници в областта на Фейрбанкс.

Мъжът се е грижил за бездомна котка в дома си. Животното е с негативни тестове, но често е ловувало малки гризачи и често е драскало вече починалия пациент. Едно от предположенията е, че котката е имала вируса в ноктите си. Според бюлетина, цитиран от "Гардиън", по тялото на мъжа е имало много голяма драскотина, където е бил забелязан и първият симптом - червена лезия.

От началото на февруари са първите четири-пет случая на заболяването в Аляска, каза за БТА вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, която ръководи отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Новият вирус все още не е официално класифициран. Близък роднина е на шарковите вируси от типа на причиняващия едрата шарка, която вече е изкоренена болест, на маймунската вариола, на камилската вариола и други, поясни експертката. Това са вируси от семейство шаркови, род ортопокс. Според мнението на вирусолозите става дума за патоген, който е "прескочил" при хората от малък гризач. Заболяването се диагностицира бавно, но геномът на вируса вече е секвениран. Затова специалистите предлагат той да се определи като нов вид под името Аляска покс. Класифицирането на вирусите отнема време, посочи доц. д-р Любомира Николаева-Гломб. 

Случай на бубонна чума в Орегон

По-рано тази седмица здравните власти в централната част на щата Орегон пък съобщиха за случай на бубонна чума при жител, който вероятно се е заразил от болна домашна котка, предаде Асошиейтед прес.
 
На пациента и на близките му контакти са осигурени медикаменти и се смята, че хората в общността не са изложени на риск. Котката също е била лекувана, но не е оцеляла.

Чумата не е често срещана, но не е и непозната за западната част на САЩ, където всяка година се появяват по няколко случая.

Това е инфекциозно заболяване, което може да засегне бозайниците. Причинява се от бактерията Yersinia pestis, която се пренася от гризачи и бълхи. Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ слънчевата светлина и изсушаването могат да унищожат бактерията върху повърхности. Хората и домашните любимци, за които има съмнение, че са болни от чума, обикновено се лекуват с антибиотици, които са изключително ефективни.

Симптомите на чумата могат да се проявят по няколко начина. Бубонната чума - видът, с който се е заразил жителят на Орегон, се проявява, когато бактериите стигнат до лимфните възли. Тя може да причини треска, главоболие, слабост и болезнени, подути лимфни възли. Според американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията обикновено се получава при ухапване от заразена бълха.