Районна прокуратура - Стара Загора ще изготви протест срещу вчерашнонто решение на съда - делото за насилие над Дебора Михайлова да бъде върнато за доработване на обвинителния акт. Това съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

Както и Клуб Z писа, делото вчера направи фалстарт да тръгне в районния съд на Пловдив. То пък е там, след като съдиите от Града на липите си направиха отвод до един и бе преместнео с разпореждане на ВКС.

Това пък стана в резултат на огромен обществен натиск и възмущение в цялата страна след случая на брутална агресия - първоначално заведен като "лека телесна повреда" (тя се приранява примерно на хулигански акт, б.р.).

В крайна сметка срещу охранителя в чалготека, с когото момичето по онова време има отношения Георги Георгиев, има внесени три обвинения: за 6 закани за убийство, за средна телесна повреда и за принуда (заради остригването й 0 номер).

Вчера съдът в Пловдив изтъкна процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, по-точно – неясноти относно механизма на извършване на деянието. Този акт на магистратите обаче подлежи на протест от прокуратурата пред горната инстанция - Окръжния съд.

"Причината съдът да прекрати съдебното производство е, че в обстоятелствената част на обвинителния акт е допусната неяснота относно причинената на пострадалата черепно-мозъчна травма...

... Както е по закон, по делото спрямо Г.Г. в съдебно заседание участват вносителите на обвинителния акт, а именно екипът от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора.

След разглеждане на протеста прокуратурата ще допълни обвинителния акт, съобразно указанията на съда, и ще го внесе в Районен съд-Пловдив", поясняват днес от прокуратурата.

Георги Георгиев остава в ареста, като мярката му не е изменяна.

Ето и прокурорското съобщение в оригинал:

РП - Стара Загора ще изготви протест срещу връщането от Районен съд-Пловдив на обвинителен акт за причиняване с особена жестокост на средна телесна повреда, за принуда и закана с убийство към 18-годишно момиче

Районна прокуратура-Стара Загора ще изготви протест срещу определение от 14.02.2024 г. на Районен съд-Пловдив, с което на прокуратурата е върнато делото спрямо Г.Г., на 26 г., обвиняем за три престъпления - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. Протестът ще бъде внесен за разглеждане в Окръжен съд-Пловдив в 3-дневен срок.

Причината съдът да  прекрати съдебното производство е, че в обстоятелствената част на обвинителния акт е допусната неяснота относно причинената на пострадалата черепно-мозъчна травма.

Съдът остави без уважение всички искания и възражения за допуснати други процесуални нарушения, включително и за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия Г.Г., взета на 30.07.2023 г. и непроменена до настоящия момент. Не е уважено и искането за частично прекратяване на делото, касаещо едно от обвиненията, а именно това за заканите с убийство спрямо пострадалото лице.

Както е по закон, по делото спрямо Г.Г. в съдебно заседание участват вносителите на обвинителния акт, а именно екипът от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора.

След разглеждане на протеста прокуратурата ще допълни обвинителния акт, съобразно указанията на съда, и ще го внесе в Районен съд-Пловдив.