Досега цели 12 районни съдии от Стара Загора са си направили отвод и не искат да гледат случая с нарязаната Дебора Михайлова.

Това съобщава днес "Сега", като цитира регистрите. Според медията общо в съда правораздават 11 граждански и 9 наказателни съдии. Всички наказателни и дори председателката на съда Блага Бозова, вече са си направили отвод.

Медията напомня, че ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая - районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

Както и Клуб Z писа, обвинението срещу охранителя Георги Георгиев бе внесено в прокуратурата в средата на декември. Макар, че той е обвинен за зверства, които възмутиха буквално цялата страна и предизвикаха протести, процесът не изглежда тежък като фактическа и правна сложност (доказателство е и че е подсъден на най-ниската инстанция - районния съд, б.а.).

След малко повече от половин година работа прокуратурата внесе 3 обвинения:

- че от април до 26 юни, 2023 г., е осъществил поне 6 закани за убийство на ученичката;

- за средна телесна повреда - квалификация, зад която прокуратрата твърдо стои, след като първоначално имаше нелепо обвинение за лека телесна;

- третото е за принуда - заради факта, че е остригал момичето.

В своя материал от днес "Сега" цитира, че всички магистрати в черни тоги цитират текста от НПК - че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Очевидно е, че слуаят не се родее с този в Перник, където всички съдии си правеха отводи, защото всеки ден влизат в зала с бащата на бияча Васил Михайлов, който бе окръжен прокурор.

Но какви са тези "други обстоятелства" официално остава неизвестно. "Сега" е изпратил писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента медията няма отговор.

4 различни повода за отвод

Според наши неофициалнаи източници първата причина, която магистратите изтъкват, е небивалият обществен натиск по това дело. Както е известно, след като роднините на Дебора подадоха сигнал и Георги Георгиев бе задържан, съдът го пусна, тъй като експертното заключение бе за... лека телесна повреда. 

Поради това избухнаха протести в страната

Втората причина е свързана с първата - че общественото недоволство, което "правораздаваше" на улицата, е било насочено и към конкретна личност на съдия. Портретът на Татяна Гьонева Коева от Окръжен съд-Стара Загора, която измени мярката на Георгиев, бе буквално разнасян по улици и площади на цялата страна (същото горе-долу сполетя прокурора, както и експерта, изготвил заключението. Но трябва да признаем, че това е странна мотивация за съдия, да се оттегли, б.р. на Клуб Z)

Останалите две причини, които старозагорските районни съдии са изтъкнали, са по-скоро процедурни. Едната е, че в неголемия колектив голяма част вече са гледали мерки за неотклонение на Георгиев, което ги спира да се произнасят и по делото по същество.

И последната е, че гражданските съдии посочват - след като всички наказатени са си направили отвод - че те пък не са подготвени и рядко гледат наказателни дела от общ характер.

"Сега" публикува днес и имената на съдиите, които доброволно са се оттеглили от процеса: Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева и Неделина Минчева.

Развръзката по това дело предстои.