Няма да подавам оставка, заяви на брифинг днес областната управителка на София Вяра Тодева. Такава бе поискана вчера от ГЕРБ и БСП, след като тя отмени последните две решения на Столичния общински съвет, с които се избираха председатели и състави на комисии, взети от т.нар. управляваща опозиция.

"Докато съм областен управител ще спазвам закона и ще връщам всяко едно решение, прието в нарушение, независимо кое мнозинство го е взело", заяви тя. "Георги Георгиев, който бе председател на СОС, трябва да ме подкрепи, тъй като е юрист и много добре знае законите."

Веднага след гласуването на председател и зам.-председатели на Съвета миналата седмица, ГЕРБ и БСП настояха да се изберат и членове на комисии. И с малко помощ от по-малките формации взеха всички ключови комисии в столицата, а за ПП-ДБ (СС), чиито общинари напуснаха преди края на заседанието, остана само една.

Според Тодева обаче тези решения са нарушили и правилника на СОС, и Закона за местната власт - не заради самите решения, а заради нарушените процедури и срокове за свикване на извънредно заседание, и факта, че общинските съветници не са имали време да се запознаят с предложенията. 

"Решението на областния управител е аргументирано с нормативни факти. В следващите 4 години правилата ще се спазват. И писаните, и неписаните", написа по-късно днес кметът на София Васил Терзиев в пост във Facebook.

От ГЕРБ обявиха решението на Тодева - назначение на кабинета на Николай Денков - за "политически рекет" срещу опозиционна партия.

"Колкото до двойния стандарт кое е "политически рекет" - извънредно нощно заседание против правилника, или обмислено действие в защита на правото - няма две мнения. Рекетьорите са на друго място", добави Терзиев.

Нищо обаче не спира новото мнозинство в СОС - ГЕРБ, БСП и части от малките формации - да повторят същото гласуване и в редовно и законосъобразно заседание.