''Имам да ви кажа нещо много очевидно: не се предавайте, не ви е позволено. Ако са решили да ме убият, това означава, че сме невероятно силни и трябва да използваме тази сила.''

Тази реплика на Алексей Навални може да се чуе в края на спечелилия "Оскар" документалин филм "Навални". 90-минутната лента е снимана по времето, когато руският опозиционер е в Германия в края на 2020 г., докато се възстановява след отравяне с новичок. 

В създаването на филма участват българският журналист от сайта ''Белингкат'' Христо Грозев и режисьорът Даниел Роер.

Навални е отровен през август 2020 г., докато пътува със самолет от Томск за Москва. Благодарение на бързите действия на пилота, който извършва аварийно кацане в Омск, опозиционерът не умира и по-късно е транспортиран в Берлин, където започва лечение. Кремъл отрича участие в отравянето, а президентът Владимир Путин отказва да изрече публично името на Навални, наричайки го ''този господин'', ''един човек'' или ''берлинския пациент''.

Филмът приключва със завръщането на Навални в Русия през януари 2021 г., където е задържан на летището и по-късно осъден на две години и осем месеца затвор за предполагаемо нарушаване на условията на предишна присъда за измама, която беше определена като политически мотивирана.

В края на записа Навални отговаря на молбата на режисьора да запише съобщение в случай, че нещо се случи с него при завръщането му в Русия. Именно тогава произнася цитираните по-горе думи.