Критериите за еврозоната трябва да бъдат изпълнени и няма нужда от прилагане на "гъвкавост" за България.

Това заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в интервю за БНР.

"Процесът се основава на правила. Има четири критерия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се въведе еврото. Три от тях вече са изпълнени от България. През април ще видим дали и последният критерий, който е свързан с инфлацията, ще бъде покрит. Струва ми се, че той е предизвикателство, защото инфлацията беше много висока, но вече се усеща успокояването й. Нека видим какво ще ни кажат резултатите от проверката през април-май. Това ще ни даде отговора.

Този отговор ще е на въпроса "кога", а не на "дали". Защото на въпроса "дали" вече е даден много ясен отговор: България ще се присъедини към еврозоната! И това е много положително за страната ви", заяви комисарят.

На въпрос можем ли да разчитаме на известна гъвкавост дори и да не паснем съвсем в критерия - при тенденция инфлацията да се движи надолу да получим зелена светлина, Джентилони отвърна:

"Не смятам, че има необходимост от "специална гъвкавост". Съществуващите критерии трябва да бъдат изпълнени. Това ще даде гаранция на всички държави, които вече членуват в еврозоната, че присъединяването на България е било по правилата. Съвсем скоро това ще бъде гаранция и за България.

Мисля, че нещата вървят точно в правилната посока. Инфлацията намалява. Дали спадът ще бъде достатъчен, че България да изпълни критерия до април-май - ще видим. Спазването на всички правила е в интерес на абсолютно всички участници в преговорите."

По думите му положително все пак е, че инфлацията в ЕС намалява. Това увеличава покупателната способност на домакинствата. Освен това е много добра ситуацията на пазара на труда. Безработицата е на рекордно ниско ниво. С други думи - имаме икономика, която расте твърде бавно, но пък постепенно излиза от инфлационната криза и поддържа високо равнище на заетост. Безработицата дори продължава да спада. "В България ситуацията е подобна, но с по-добро ниво на растежа. Европа ще приключи годината с 0,6 на сто ръст, докато в България той се очаква да е близо 2 процента. Това е много голяма разлика, която ще позволи на вашата страна по-бързо да навакса преднината на останалите членки на Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, т.е. по богатство."

По отношение на Шенген, комисарят заяви подкрепа, въпреки че вече е ясно - не очакваме зелена светлина през декември.

"Имах няколко интересни срещи с представителите на властта и на централната банка. Мисля, че очакванията за присъединяване към Шенгенското пространство са оправдани. България е готова. Има основателни причини да се очаква положително решение. Във всеки случай Европейската комисия подкрепя напълно тази молба.

Знаем, че все още има различно мнение, което идва от една или две европейски държави. Мога обаче да кажа, че виждам много силeн ангажимент не само от Комисията, но и от страна на настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз - испанското, както и на следващото - белгийското, да работят в посока за присъединяването ви.

Наистина се надявам, че през следващите седмици тази перспектива може да се превърне в реалност. Все още не се намираме на този етап. В същото време разбирам, че българските власти полагат всички усилия, за да убедят тези, които все още се противопоставят, в това, че България напълно изпълнява изискванията за членство в Шенген."

Санкциите срещу Русия заради войната й срещу Украйна трябва да продължат, а ефектът от тях ще тежи все повече на руската икономика, смята още  Джентилони.

Цялото интервю чуйте ТУК