Пред почти пълната зала "Арена София" Карлос Насар защити европейската си титла във вдигането на тежести в кат. до 89 кг с двубой от 391 кг (176 кг + 215 кг) на първенството в столицата ни.

Втори остана италианецът Антонино Пицолато (170 кг + 210 кг) с двубой от 380 кг, докато с бронза се окичи Марин Робу от Молдова - 378 кг (171 кг + 207 кг).

Много рядко в цял свят има толкова публика и такава атмосфера за вдигане на тежести.

Още в изхвърлянето българинът даде заявка, че ще бъде без конкуренция. Насар направи три успешни опита - на 170, 173 и 176 кг, като още вторият му осигури първото място в движението, а с третия постави световен рекорд за младежи.

В изтласкването, което е по-силното движение на българина, той стартира с успешен опит от 208 кг, последван от такъв на 215 кг. Това пречупи волята на италианеца Пицолато. 

Втори в изхвърлянето със 171 кг остана Марин Робу от Молдова. Трети - Антонино Пицолато със 170 кг. Италианецът записа успешен опит от 170 кг, но след това на два пъти не успя да се справи с тежест от 175 кг. При втория си опит той пусна щангата и седна на подиума. За радост - не получи контузия, а малко след това той и щабът му поздравиха Насар.

Арменецът Андраник Карапетян също не успя да съперничи на българския шампион. Той бе заявил тежест за световен рекорд в изтласкването, но се отказа. От една страна вече бе шампион, а от друга - такъв опит винаги носи риск от травма.

За България това е четвърта титла от домакинското Европейско след златните медали на Ангел Русев до 55 кг, Габриел Маринов до 61 кг и Божидар Андреев до 73 кг.