Международният съд на ООН в Хага започва изслушвания за политиката и действията на Израел в окупираните палестински територии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В края на 2022 г., преди началото на войната в ивицата Газа миналата година, която започна след атаките на палестинската терoристична групировка “Хамас” и други военни организации срещу Израел на 7 октомври, Общото събрание на ООН поиска становище от съда за правните последици от действията на Тел Авив спрямо палестинците в окупираните територии.

Петдесет и две държави и три международни организации ще участват в изслушванията, като те ще започнат днес с палестинските представители.

Тел Авив пое контрола върху Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 г. Към момента сред населението от 3 милиона палестинци живеят и около 700 000 израелски заселници. 

Палестинците претендират, че тези територии са независима държава със столица Източен Йерусалим. 

През януари Международният съд нареди на Израел да предотврати престъплението геноцид в ивицата Газа и да направи всичко възможно, за да предпази живота на мирното население по време на продължаващата военна операция, предприета след атаките от 7 октомври. 

Съгласно преюдициалното решение по делото, заведено от Южна Африка по обвинение към Тел Авив за нарушаване на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, това също означава, че Израел трябва да допусне повече хуманитарна помощ в обсадените територии.

Тел Авив категорично отхвърля обвиненията относно военната си операция, предизвикана от най-тежкото нападение в израелската история. При атаката бяха убити над 1200 души, а други 250 бяха отвлечени в ивицата Газа.

Наземната и въздушна военна офанзива на Тел Авив в ивицата Газа, в отговор на нападението, доведе до смъртта на 28 985 души, а над 68 880 са ранени, отбелязва ДПА. 

На фона на това утре се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюция, поискана от арабските страни, представлявани от Алжир, която настоява за незабавно спиране на огъня по хуманитарни причини в ивицата Газа, съобщи Асошийетед пред. Съединените щати вече обявиха, че ще наложат вето.