На прага на ротацията на кабинета, срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев и ведомството му назрява "приятелско недоволство". От средите на "Продължаваме промяната-Демократична България" все по-често се чуват критики срещу министъра, в т.ч. днес - по линия на това какво прави МО за предоставянето на военна помощ за Украйна. 

"Ако утре има десант на руски войски във Варна и ние трябва да пренесем 100 броентранспортьора, три месеца ли ще ни трябват?

Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече три месеца не можем да превозим 100-тина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и", заяви в ефира на БНТ депутатът от ПП-ДБ ("Да, България" в частност) Ивайло Мирчев.

Мирчев, който е и член на комисията по отбрана, визира обещаните преди половин година 118 БТР, които още не са отпътували за Украйна.

Както Клуб Z писа, в началото на месеца Тагарев публикува снимки на товаренето на машините, като мнозина решиха, че те най-сетне тръгват за фронта, но това съвсем не се оказа "отпътуване". Пред Клуб Z началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни тогава, че БТР-ите се групират, като процесът трябва да приключи до 20 февруари. По наша информация те са преместени от София в друг български град.

"Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен" - все пак вметна Мирчев.

Сагата

През юли 2023 г. депутати от ресорната парламентарна комисия обявиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на МВР. Не са ползвани от 40 години, но са ценни за украинците на фронта, а държавата не е и не е имала намерение, дори сега, да ги използва - бе аргументът. Решението дойде няколко дни по-късно.

Последва и президентско вето, бързо преодоляно от мнозинството. Но не това забави помощта, а организацията в България.

Първо, оказа се, че за да се сключи "сделката", тя трябва да е между българското Министерство на вътрешните работи и украинското Министерство на отбраната, за да не се налага формалният процес по прехвърляне на собствеността на машините от МВР към нашето МО. На практика нямаше пречка МО, което има вече споразумение с украинската страна, да е "принципалът", но оттам са се обосновали със сложността на прехвърлянето от едното към другото министерство. Иначе в края на август министър Тагарев обеща: "Ще започнем предаването на БТР-и на Украйна през есента".

През ноември НС с две гласувания наведнъж ратифицира "Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника". Президентското вето дойде през декември и както стана ясно, бе преодоляно с лекота.

Така вече изглеждаше, че предаването на БТР-ите може да започне, като МО има техниката да ги натовари. Но не би. Поставен е бил въпросът за парите по транспортирането, около 370 000 евро, като по информация на Клуб Z министърът на финансите Асен Василев е казал, че средства има, но, за да не се бави още процесът - с обявяването на вечно обжалваеми обществени поръчки, МО и МВР трябва да предложат по-бърза схема, като преминаване към пряко договаряне, например.

От МО обаче предложили да поискаме средства от съюзниците и изпратили запитване през януари т.г. Към онзи момент не е имало разговор с румънската страна за съдействие и споделяне на разходите - друг вариант за доставка. Това било направено едва миналата седмица. Междувременно дори украинският бизнес предложил да поеме транспорта. 

В крайна сметка разходът е поет от британското правителство.

Наскоро пък в тв участие самият Тагарев обяви, че още не е получил покана да остане и след ротацията на 6 март.

Обяснение

Днес Мирчев припомни и, че Националният съвет на "Да, България" вчера взе решение да поиска отчет в парламента от МО за военно-техническата помощ за Украйна.

По думите му можем да помогнем на Украйна и с много снаряди, които са с изтичащ срок и трябва да бъдат утилизирани, което означава допълнителни разходи, а на тяхно място така или иначе трябва да се купят нови. А руският пробив при Авдеевка е заради липсата на въоръжение.

"Трябва всички да си даваме сметка, че Русия е опасност, а за съжаление у нас има много хора, които са готови да посрещнат Путин с хляб и сол", каза още Мирчев.