Половин година след като Народното събрание взе решение България да изпрати в помощ на Украйна 118 БТР, датиращи от времената на Възродителния процес и неизползвани никога, най-сетне машините може и да потеглят.

"Операцията е в ход - > Министерство на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР.  #StandWithUkraine" - похвали се във фейсбук министърът на отбраната Тодор Тагарев, прилагайки снимки от товаренето на бронираната транспортна техника.

Новината бе разтълкувана като "машините тръгнаха". Те обаче не са. Пред Клуб Z началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че в момента се групират, което трябва да приключи до 20 февруари, но няма отношение към самия транспорт.

Факт обаче е, че процесът се забави, а макар в публичното пространство да изглежда, че България е регулярен донор на помощ за нападнатата от Путин страна, истината е някъде посредата.

През юли 2023 г. депутати от ресорната парламентарна комисия обявиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на МВР. Не са ползвани от 40 години, но са ценни за украинците на фронта, а държавата не е и не е имала намерение, дори сега, да ги използва - бе аргументът. Решението дойде няколко дни по-късно.

Последва и президентско вето, бързо преодоляно от мнозинството. Но не това забави помощта, а организацията в България.

МО или МВР и кой ще плати?

Първо, оказа се, че за да се сключи "сделката", тя трябва да е между българското Министерство на вътрешните работи и украинското Министерство на отбраната, за да не се налага формалният процес по прехвърляне на собствеността на машините от МВР към нашето МО. На практика нямаше пречка МО, което има вече споразумение с украинската страна, да е "принципалът", но оттам са се обосновали със сложността на прехвърлянето от едното към другото министерство. Иначе в края на август министър Тагарев обеща: "Ще започнем предаването на БТР-и на Украйна през есента".

През ноември НС с две гласувания наведнъж ратифицира "Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника". Президентското вето дойде през декември и както стана ясно, бе преодоляно с лекота.

Така вече изглеждаше, че предаването на БТР-ите може да започне, като МО има техниката да ги натовари. Но не би. Поставен е бил въпросът за парите по транспортирането, около 370 000 евро, като по информация на Клуб Z министърът на финансите Асен Василев е казал, че средства има, но, за да не се бави още процесът - с обявяването на вечно обжалваеми обществени поръчки, МО и МВР трябва да предложат по-бърза схема, като преминаване към пряко договаряне, например.

От МО обаче предложили да поискаме средства от съюзниците и изпратили запитване през януари т.г. Към онзи момент не е имало разговор с румънската страна за съдействие и споделяне на разходите - друг вариант за доставка. Това било направено едва миналата седмица. Междувременно дори украинският бизнес предложил да поеме транспорта. 

В крайна сметка разходът е поет от британското правителство и БТР-ите, както стана ясно, тръгват. Така и не става ясно защо МО с бюджет от 4 милиарда лева, не ез заделило ресурс.

"Близо два месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо шест месеца след решението на НС за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат. 

Близо два  месеца правителството беше неспособно да осигури логистиката и да финансира операцията.

Добре че Великобритания им помогна тази седмица, та да тръгнат нещата.  

Надявам се превозването да не отнеме нови два месеца. 

А как се изпълняват решенията на парламента, ще подлежи на анализ през февруари" - бе реакцията на председателя на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев на новината, публикувана от Тагарев в социалната мрежа. 

Още

Още една гласувана от парламента помощ за Украйна още не е потеглила. И тя е за дефектирали ракети и зенитни комплекси. Решението е от декември м.г. и още се чака подпис в МО.

Изпратени са обаче зенитно-управляемите ракети за С-300 (пак с дефекти) - с решението, пак на парламента, от септември м.г.

Според източниците ни обаче към момента има едно единствено решение за пряк износ към Украйна - за оптика. Има и едно решение на Министерския съвет ют юли м.г. за военна помощ, която обаче украинската страна не иска да вземе, считайки оръжията за негодни.

На практика военната помощ за Украйна в момента се осъществява основно по инициатива на Народното събрание, което бързо я и ратифицира.

Буксуват и т.нар. g to g сделки (от government to government - или правителство с правителство). Публична тайна е, че Киев отдавна поставя въпроса - и за да избегне посредниците и комисионните около 20-25% по тях, и за да има гаранции за това, което получава, но такива сделки все още не са реализирани. Според източниците ни все пак се водят разговори с държавния оръжеен завод ВМЗ "Сопот".