Представители на "Продължаваме промяната" леят сълзи по социалните мрежи за Алексей Навални, а доскоро купуваха руски петрол. Това бе основното послание на брифинга на ПП ГЕРБ днес, състоял се от един говорител - Делян Добрев. Брифингът бе обявен извънредно.

Добрев раздаде на журналисти справка колко руски петрол е купувала България и колко е платила "на убиеца Путин" от началото да войната до 31 декември миналата година. Като призна, че през това време е имало и служебни правителства на президента Радев, но най-големите месечни суми са плащани по времето на ПП на власт.

"Четирите най-големи месечни суми са по времето на "Промяната". Месец юли 2022-ра година, само за един месец, България е платила на режима на Путин 426 168 816 долара и 18 цента. Само за месец - почти половин милиард долара. Втората най-голяма сума е пак от май 2022-ра - 385 млн. и стотинки. И третата - отново при промяната, 384 млн. долара."

За целия период България е платила 5 796 749 887 долара, подчерта той:

"Тези, които дадоха 10 млрд. на режима на убиеца Путин, сега ронят сълзи за Навални и се правят на най-големите защитници на демокрацията."

Добрев не пропусна да коментира и призивите на "Да, България" за реформа в службите за сигурност след смъртта на Навални, но отново като повод за атака срещу партньорите им:

"Чух критики последните няколко дни за службите, че те работили за руската страна - не пазели държавния интерес и работели за чужди служби. Аз да попитам, ако това е вярно, какво са правили службите? Разследвалили са кой в Министерски съвет е работил за това България да плати повече от 10 млрд. лева само за петрол?"

И обеща в следващите дни ГЕРБ да представи информацията и за газа, и за ядреното гориво. Попита и дали службите са работили за това, че Асен Василев "заплаши ЕК, че ще блокира санкциите за Русия, ако за България няма дерогация".

"От 1 януари тази година, багодарение на нашите систематични усилия, НС взе решение и ние не внасяме капка руски нефт. И това е благодарение на почти едногодишна битка на ГЕРБ с "Промяната" за отмяна на дерогацията. Няма руски нефт. Някой да е забелязал цените на горивата да се повишиха? Не. Да няма бензин и дизел? Не. Внасяме 100% неруски газ и това не даде никакво отражение на пазара на горива в България", завърши Добрев. - "Какво означава това? Че тези 10 млрд. нямаше нужда да ги даваме на Путин и неговия режим. "

Нека припомним

Задочен отговор на Добрев даде от ефира на бТВ Венко Сабрутев (ПП-ДБ)

"Нека да припомним липсата на платени данъци в продължение на 12 години при управлението на ГЕРБ от "Лукойл". Нека да припомним отдаденото нефтено пристанище на цената на три наема в мол. Нека да припомни, че лидерът на тяхната партия играеше карти с директора на "Лукойл". Нека да припомним "Турски поток", за да тече руски газ, за да може да България да пълни руската хазна. Това беше тяхна инициатива. Кученца си подаряваха с Путин. Тази шизофрения да се върви с някакви листче – в публичното пространство са му излезли прякори от типа на "Фактурата", заяви Сабрутев.