"Същият е отправял подобни предупреждения срещу проф. Асена Сербезова по време на COVID".

Думите са на съдия Владислава Цариградска и са от вчера сутринта, когато тя разказа как е била сплашвана (чрез посредник) от шефа на дирекцията за публични комуникации към главния прокурор Веселин Иванов. Предадените думи били "Кажи на тая жена да се кротне". 

Така днес проф. Сербезова бе включена по телефона в ефира на бТВ, където потвърди, че в действителност е била обект на заплахи по времето, в което бе погната от прокуратурата на Иван Гешев заради публичните ѝ изяви в качеството й на председател Българския фармацевтичен съюз, в които предупреждаваше за недостиг на лекарства в аптечната мрежа в зората на COVID пандемията.

"Не бих искала да потвърдя, но няма и да отрека", посочи днес Сербезова в отговор на въпроса дали заплахите са били отправени от лицето Веселин Иванов. Макар отговорът да е достатъчно многозначителен.

Причината да не иска да спомене конкретното име е, че води дело срещу държавното обвинение, посочи бившата здравна министърка.

И припомни, че по онова време в аптеките бяха разпоредени проверки заради недостига - в търсене на спекула. Тогава Сербезова пратила писмо до премиера Бойко Борисов, поискала и среща с главния прокурор Иван Гешев с молба проверките да се извършват без да се нарушава работата на аптеките. Срещата се осъществила, минала "професионално, дистанцирано, без поемането на никакви ангажименти". Два дни след нея обаче:

"Получих обаждане от институцията (прокуратурата), представи се. На достатъчно висока и достатъчно представителна позиция е по онова време. Този човек ми каза буквално "Ако не престанете да ревете за проверките, към вас ще бъдат приложени силови методи".

Към онзи момент Сербезова се зачудила какво се разбира под "вас". Дали учтива форма лично към нея или множествено число, визиращо фармацевтите общо.

"След няколко седмици разбрах, че е имал предвид лично мен, тъй като бях обвинена за две интервюта, че държавата трябва да има проактивна роля да осигури необходимите лекарства за населението, тъй като се очаква недостиг" - посочи Сербезова.

Все пак имало и обща заплаха за фармацевтите. В същия разговор на Сербезова ѝ било казано:

"Не виждате ли какво се случва в Белгия, ако продължавате така единственото място, на което вашите колеги ще могат да правят бизнес, е Конго".

"Ще видите какво ще се случи в петък" - повторило лицето от прокуратурата няколко пъти в разговора, продължи бившата министърка.

В петък бе обявено извънредното положение, допълни тя.

Разговорът е бил проведен пред свидетел, Сербезова го пуснала на "спийкър". Сега той е свидетел и по делото на Сербезова срещу държавното обвинение (което обвинение катастрофира в опитите си да я подведе под отговорност за интервютата й). 

Човекът, който я е заплашвал, все още работи в прокуратурата, посочи още днес тя.

Иначе, Веселин Иванов е начело на комуникациите в държавното обвинение от 2020 г. Вчера съдия Цариградска отново изрази учудване, че още заема поста, при все, че е бил първият подател на сигнал срещу новия си началник - срещу временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов - по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Както е известно, Сарафов бе заместник на Иван Гешев и негова дясна ръка, но бързо "обърна палачинката", след като заваляха политически искания за оставката на Гешев. И бе възнаграден като и.ф. обвинител номер едно, след като Гешев в действителност бе отстранен. Срещу Сарафов като заместник на Гешев имаше редица подадени сигнали, в т.ч. за имотното състояние на семейството му, този конкретно - подаден от шефа на пресцентъра му Иванов. Механизмът заработи все пак, след дълго шиканиране на процеса, за да установи, че няма данни за нарушения.

Веселин Иванов: Несериозно и дори отвъд рамките на разумното

Самият Веселин Иванов още вчера е излязъл с реакция - във фейсбук профила си. И отрича да е заплашвал някого (в частност визира Цариградска и вчерашните ѝ твърдения за заплахи срещу нея).

"По никакъв начин, нито "преди часове", нито в предходен период, аз или Дирекция „Публична комуникация“, сме били ангажирани по какъвто и да е начин с публикации, отнасящи се до въпросния български съдия, тиражиращ публично името ми с непроверени твърдения и в разрез с Кодекса за етично поведение на българските съдии. Лесно проверим факт е, че статии по адрес на конкретния съдия има в определени сайтове далеч преди да заемам настоящата позиция в администрацията на прокуратурата. 

Несериозно и дори отвъд рамките на разумното звучи, че като съдебен служител съм си позволил да отправям под каквато и да е форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат или български гражданин" - пише Иванов.