Единствено председателят на СДС Божидар Лукарски ще дава изявления по казуси, свързани с партията, е решил Националния изпълнителен съвет на оригиналните сини, се твърди в съобщение на фейсбук страницата на СДС-Варна. Председателят на местната структура Янко Станев не си е подавал оставката, и никой не му я е искал, заявяват варненските седесари, се казва пак там.

Поводът е вчерашното решение на и изявление на НИС на СДС да отмени избора на Янко Станев за лидер на варненската структура и да насрочи нова областна конференция, която трябва да се проведе до два месеца. Това каза пред Клуб Z зам.-шефът на НИС Костадин Марков след края на заседанието на синьото ръководство във Велико Търново в събота.

Не е ясно как ще се реши този конфликт между местното ръководство и Националния изпълнителен съвет.

Преди дни стана ясно, че Станев е избран за шеф на СДС-Варна, след като е изключен от партията преди почти десет години заради скандал с ръководството. След това той стана член на местната структура на ДПС, и бе избран за общински съветник от нея, но беше изключен и от там през 2012 г., след като публично подкрепи кандидатурата на Кирил Йорданов за нов кметски мандат, въпреки че ДПС беше против нея.

След като новината се разпространи, другите членове на Реформаторския блок реагираха остро на странния избор. Лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече събитието „конспиративно събрание“, и настоя Националния съвет на СДС да вземе мерки. 

Много седесари също се противопоставиха на решението на СДС-Варна. Депутатът Костадин Марков заяви, че "Подобни фигури са неприемливи за СДС".

Лидерът на партията Божидар Лукарски обаче в последната седмица е в чужбина в качеството си на министър на икономиката и още не е заел позиция по въпроса.

Ето и пълното съобщение на стената на СДС-Варна: