Кърджали, Крумовград, Момчилград, Кирково, Ардино, Джебел и Черноочене, Несебър, Неделино, Сандански, Котел, Куклен, Първомай...

Местни структури на ДПС и организации на симпатизанти на партията се заразиха от примера на Асеновград и Кричим и заляха публичното пространство с декларации и писма срещу чистката в партията, извършвана от новото ѝ ръководство в лицето на (предполага се) Делян Пеевски. Засега арена на исканията им е фейсбук страницата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Почетният председател на Движението е адресатът.

Както Клуб Z писа, в групата първо се появи пост от Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла с искане за обяснение за случващото се. Атилла публикува декларация, адресирана до почетния председател, подписана от членовете на Общинския съвет на ДПС-Асеновград, кметове на населени места и общински съветници. А поводът: опитите след Филиз Хюсменова и Айсел Руфад, да бъде "изчегъртан" и доайенът на ДПС в парламента Рамадан Аталай.

"Снемането на доверието от дългогодишния народен представител г-н Рамадан Аталай намираме за опит да се дискредитира самият Почетен председател на ДПС и да се подмени ДПС, което за нас се явява недопустимо", пишат от асеновградската структура до Доган.

А днес стана ясно, че Атилла е била изключена от всички структури на ДПС с мотива "уронване престижа на ДПС".

Така вълнообразно във фейсбук страницата започнаха да се повяват още декларации. Те говорят за "чистки", маскирани с ниски изборни резултати (и при Аталай, и при Хюсменова, и при Руфад това бяха изтъкваните мотиви, б.р.). 

"Уверени сме във вашата експертиза и мъдрост, но ви молим да поемете контрол върху създалата се ситуация преди да е станало твърде късно!" - пишат до Доган от Сандански.

А от Котел питат почетния председател къде е ръководството:

"Във връзка със зачестилите оставки в ДПС и нелогичните им обяснения, граничещи с измислени сценарии, които прикриват не друго, а собствената им некадърност, като членове на ДПС и поради липса на становище от Централното оперативно бюро и Централния съвет, дори и съпредседателите на партията, молим да вземете становище и да обясните какво се случва в ДПС."

Куклен:

"Молим за вашето становище."

Първомай:

"(...) грубият и криминален подход (...)" (за искането за оттстраняване на Аталай, б.р.).

Но голямо впечатление прави "Отворено писмо от симпатизанти на ДПС,Членове на ДПС, Учредители на ДПС и репресирани през 1984-5 - 1989 г. от общините Кърджали, Крумовград, Момчилград, Кирково, Ардино, Джебел и Черноочене":

"Склонни сме да мислим, че събитията и действията, които се случват в партията ни не са съгласувани с вас и затова сметнахме за необходимо да напишем това отворено писмо. 

Намираме се може би в най-трудния момент от създаването на партията ни досега.

"(...) до нас достигна информация, че централата в София е запечатана и персоналът е освободен, което е неприемливо и недопустимо в така създалата се ситуация.

"МОЛИМ НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ЗА СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ВАША СТРАНА ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО МНОГО КЪСНО И ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАШАТА МЪДРОСТ."

Официална реакция няма все още - нито от Доган, нито от Пеевски, нито от забравения като съпредседател Джевдет Чакъров. 

"Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото" - цитира преди ден пресцентърът на ДПС Пеевски на среща с общинските кметовете от ДПС, заместник-председателите на партията, парламентарната група и членове на Централното оперативно бюро.

Случайно, или не, съобщението изброява поименно всеки един участник.