Някъде в далечен сибирски затвор, зад полярния кръг, във вечната зима, Путин не просто уби Алексей Навални. Той се опита и да разруши надеждите на милиони руснаци. Той уби символа на издръжливостта, смелостта и съпротивата.

Трагичните събития от последните три години се развиваха пред очите на целия свят, нашите и вашите очи.

Не мога да кажа, че не сте видели всичко това, обърнали сте гръб или сте били безразлични. Не, вие публикувахте изявления, казвахте правилни неща. И съм ви много благодарна за това. Представители на ЕС присъстваха на съдебните заседания срещу Алексей. Европейската дипломация подкрепяше политзатворниците в Русия. Това бяха силни и важни изявления, в които се споменаваха червените линии, които Путин не може да пристъпва.

Но, за съжаление, това се оказа недостатъчно. Путин живее в друг свят. Той плюе на червените линии. Колко още нарисувани с кръв линии трябва да има?

Дъщеря ми Дария се изказа в Европейския парламент преди две години. Тя получи наградата „Сахаров“ от името на баща си и каза, цитирам:

„Годините на заиграване с Путин му дадоха да разбере, че за повишаване на своя рейтинг той може да започне и война.“

Това беше казано през декември 2021 г., два месеца преди войната. Дария тогава беше едва на 20 години, но вече бе наясно с всичко.

Путин наистина започна война. Путин уби моя мъж, бащата на Дария. Путин доказа, че няма за какво да се преговаря. Той не разбира езика на дипломацията и не признава никакви правила на играта. Затова може би си струва и ние да престанем да играем по правилата?

Вместо да правим изявления, трябва да действаме. Дайте да не обещаваме невъзможното и да не обсъждаме нещо с години. Дайте нещо да направим. Днес ще дам няколко предложения, но като за начало бих искала да обясня защо ги правя.

Мъжът ми бе герой и умря като герой, който се бореше за свобода. Освен това той бе талантлив политик. Той участваше в избори. Той формулира идеи за по-добро бъдеще на страната ни, с които вдъхнови милиони хора. Той създаде  силна политическа организация – Фонда за борба с корупцията (ФБК). Организацията няма да изчезне, хората няма да изчезнат, идеите също няма да пропаднат. Защото идеята не може да бъде унищожена с мъчения в затвора. И идеята не може да бъде отровена с новичок.

Днес се обърнах към привържениците на Алексей с послание. В него се казва, че ще продължа делото му. Ще направя всичко, за да не бъде напразна немислимата жертва на Алексей. И това може да бъде постигнато само по един начин – да се направи така, че идеята му да тържествува.

Що за идея е това? Всичко е много просто. Тя е, че Русия може да бъде нормална европейска страна. Такава като вашите. Мирна, демократична. Страна, където политическите конфликти се решават чрез честни избори, а не в затворите. Не с отрова и куршуми. Разбирам, че това може да изглежда скучно, защото вие вече имате всичко това. И го приемате като нещо нормално. Но хората в Русия го нямат. Путин открадна всичко това. Открадна го заедно с парите от продадените на вас петрол и и газ, заедно с надеждата за бъдещето, заедно със свободата.

Аз ще продължа делото на Алексей Навални. Русия – свободна, мирна, щастлива... онази прекрасна Русия на бъдещето, за която мечтаеше моят мъж – ни трябва както никога досега. Именно такава, каквато си я представяше Алексей Навални. Изпълнена с достойнство, справедливост и любов. За мен е важно да се обърна към представителите на всички европейски страни. Защото нашата „Прекрасна Русия на бъдещето“ е европейска страна.

И щом споменах за речта на Дария, ще цитирам нея и Алексей веднъж. Тя каза:

„Когато попитах баща ми: „Какво искаш да кажа в Европейския парламент?“, той отговори: „Кажи никой да не смее да поставя знак на равенство между Русия и Путин.“

Е, ще повторя това и от мое име тук, в Съвета на ЕС по външни работи: Путин не е Русия, Русия не е Путин. Днес десетки хиляди хора в цялата страна носят цветя към спонтанните мемориали. Полицаите ги пребиват и арестуват, но те не се предават. Ето това е Русия. Русия на Алексей Навални.

И ви представям моите предложения от името на Русия на Алексей Навални.

Първо. Путин уби моя мъж точно месец преди т.нар. избори. Тези избори за фалшиви, но въпреки това те му трябват на Путин. За пропаганда. Той иска целият свят да вярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда.

Не признавайте тези избори. Президент, който е убил главния си политически опонент, не може да бъде легитимен по определение. Налагайте санкции. Накажете неговите т.нар. доверени лица – те са към 500 души. Знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Щом обичат толкова Путин, защо къщите и вилите им са в Европа? Тук (в Европа – б.р.) са също жените и децата им.

Второ. Основата на путинския режим е корупцията. Самият Путин вероятно е най-богатият човек на света. Всичките му приятели са милиардери. И всички те се възползват от това, което Европа смята за своята силна страна – върховенството на закона. Да, вие наложихте санкции срещу някои от тях, но милиардерите не пострадаха особено. Те си наеха най-добрите адвокати и приписаха всичко, което притежават, на членовете на семействата и приятелите си. Това вече не им принадлежи, следователно не може да бъде конфискувано. Не звучи добре, нали? Вилата на бившата жена на Владимир Путин – Людмила, в Биариц, купена с корупционни пари, и до днес не е запорирана. Приятелите на Путин просто ви се присмиват.

Ако законът не позволява да бъдат наказвани военнопрестъпниците и убийците, значи нещо не е наред. Той трябва да бъде променен. Колегите на Алексей от ФБК се занимават с разследвания на корупционните връзки на путинското обкръжение вече 12 години. Те могат да помогнат. Те знаят кой, кога и как е откраднал милиардите от руския народ. И къде ги крият. Обърнете се към тях за помощ. Създайте специален орган, който ще разследва неформалните връзки, движенията на парите и реалните им собственици. Нека накараме приятелите на Путин истински да страдат и да платят за всичко. За престъпленията, за страданията, за ужасната агресивна война, която започнаха срещу Украйна.

Трето. Това е много важно. Винаги правете разлика между Путин и Русия. Хората, бягащи от войната и диктатурата, не са ваши врагове. Трябват им съчувствие и защита. Те не трябва да бъдат наказвани, трябва да им се помага. Необходим е механизъм, подобен на една съвременна Нансенова комисия*. Именно тези хора ще станат част от Прекрасната Русия на бъдещето. Те искат да помогнат на Русия да стане нормална страна, за да се завърнат по-скоро у дома. Вие също трябва да им помогнете за това.

Докато си говорим тук, все още не предават тялото на Алексей на майка му. Престъпниците замитат следите на престъплението. Не им позволявайте отново да се измъкнат.

Благодаря за вниманието и възможността да се изкажа. Няма да се предадем и ще продължим да се борим. Вашата подкрепа е много важна за нас.

---

Това е пълният текст на изказването на Юлия Навалная на Съвет „Външни работи“ в Брюксел на 19 февруари. Той бе разпространен от екипа на починалия в лагер опозиционер.

* Норвежкият учен, полярен изследовател, дипломат и филантроп Фритьоф Нансен (1861-1930) основава комисия, помагаща на бежанците по цял свят.