"Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници".

Това заяви вицепремиерката Мария Габриел по повод меморандума, който "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи на ГЕРБ.

"Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Този документ е изработен с крайна цел държавата да бъде разделена между две коалиции. А независими регулатори да бъдат поделени за сметка на лични цели и партийни интереси".

Това каза Габриел.

Тя обясни, че излиза от среща с посланиците на ЕС и САЩ.

"Текстовете (на меморандума - б.р.) ясно сочат, че по същество документът предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на конституцията, демокрацията и европейската практика. Всеки закон, свързан с избор на регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и изисквания за съответната длъжност.
Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, а тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и разпоредбите ѝ се спазват безусловно.

Намирам меморандума като ултиматум - с цел политическо овладяване на независимата съдебна систума, контролнтите органи и регулаторите. Правовата държава се ръководи от принципите на върховенство на закона", каза още Габриел.

Тя попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението на "некоалицията", както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ.

"Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление", заяви тя.