Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел. Това правителство има смисъл да съществува, ако продължава с реформите. Това коментира от Париж, където е на еднодневно посещение, премиерът Николай Денков.

За първи път той атакува Мария Габриел като доскоро отхвърляше между двамата да съществува напрежение въпреки проточилото се пазарене за това кой да бъде външен министър след ротацията. Според него от три седмици той чака Габриел да направи преглед на дейността на министрите и след това Денков и тя да седнат да обсъдят кадровите въпроси. Този план беше многократно повтарян в медиите от самия премиер.

"Това са същите приоритети, същите задачи. Преди 3 седмици с Мария Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях да седнем и да ги обсъдим, това досега не се е случило. Трябва да намерим начин да ускорим процесите и да стартираме преговорите", подчерта Денков.

Той коментира и силно изострилата отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ тема за предлагания меморандум. По думите му документът е входна точка за разговори и преговори.

"Това е детайл в цялата голяма картина", каза той, попитан за пореден път по въпроса за бъдещия външен министър.

"Това правителство и Народно събрание имат смисъл да съществуват, ако продължи да изпълнява това, което е записано в управленската програма", смята още Николай Денков.

Поясни, че е необходим фокус върху реформите - попълване на състава на Антикорупционната комисия, промени в Закона за съдебната власт, които следват от промените в конституцията, запълването на регулаторите.

По думите му България е получила поздравления от френския президент за това, което страната ни е направила като реформи през последните 8 месеца.