"Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод предложения от "Продължаваме промяната-Демократична България" меморандум, касаещ най-вече назначенията в регулаторите.

"Аз не съм получил никакъв меморандум", каза Борисов.

И определи позицията на "Продължаваме промяната-Демократична България" като "незряла".

"Подобен документ се изработва от работни комисии. Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко изречения. Спрях я, защото по нататък не ме интересува. МВнРе единственото минстерство, за което ГЕРБ се е преборила, за да направи компромис.

Те усилено сменят регулатори. Този подход е арогантен, неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било. Кой съгласува смяната на АДФИ? Тя в кой меморандум е записана? В кой меморандум е записана ДНСК, БАБХ, смяната на митниците, от една и съща партия, еднолично", попита Борисов.

На напомнянето, че това не са регулатори той отговори:

"Точно на мен няма да ми кажете кой е регулатор. АДФИ какво е?"

Според него предложението на "Продължаваме промяната-Демократична България" е всичко друго, но не и принципно:

"Да си разделим държавата на две? Защо 9 месеца те сменяха всичко? Това е всичко друго, но не и принципно. Да поделим с Кирил Петков държавата на две да загърбим парламентаризма, да загърбим опозицията. Да си разделим 50 на 50. Целият Министерски съвет да остане техен.

Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция. Аз ги видях сутринта по телевизиите. Това е незряло. Независимите регулатори се парцелират между Борисов и Петков. Това е изключително щедро предложение, което се прави на ГЕРБ".

Пеевски: ДПС няма да участва в "делкане" на държавата

ДПС няма да участва в "делкане" на държавата. Това бе първяит коментар на шефът на парламентарната група на партията Делян Пеевски - макар никой да не е канил ДПС в меморандума.

Предложението бе насочено към ГЕРБ, но за изборът на някои органи (като ВСС, инспекттората) трябват 160 депутатски гласа, които не могат да се съберат без ДПС. Според "Продължваме промяната - Демократична България" те трябва да имат 50% от местата, а за номинации от ДПС политическата отговорност трябва да се носи от ГЕРБ. 

"Виждам, че някой иска да си делне държавата. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите. За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба в съдебната власт. Мислех че те се шегуват. Няма нищо за хората. Има само делкане на служби.

Ние няма да подкрепим това делкане", заяви Пеевски.

Запитан дали това означава, че отиваме на парламентарни избори, заедно с европейските, той отговори, че това зависи от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България".

ДБ: Не става дума за "делкане". 50 на 50 за гласуването, не за подялба

По-рано през деня депутатката от "Демократична България" Надежда Йорданова бе гост в ефира на БНТ, където бе помолена да коментира меморандума и посочената в него своеобразна подялба на регулаторите. Йорданова посочи, че 50 на 50 не било едно за теб, едно за мен, а споделеното мнозинство на ПП-ДБ и ГЕРБ при гласуванията в зала.

Йорданова посочи още, че така прердложеният текст не е ултиматум, а следствие на последователната политика на коалицията и може да бъде обсъждан и не е краен вариант.

"Този документ, меморандумът не изчерпва всички елементи на управлението, той ще бъде придружен със законодателна програма и управленска програма, които до колкото ни е известно в Министерски съвет са във висока степен на готовност. Ние сме представили на колегите от ГЕРБ-СДС проект на меморандум, това е нашата позиция, нашето предложение", допълни Йорданова.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков призна, че е приел критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и днес меморандумът е бил изпратен до заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Не става дума за никакъв подарък или за "делкане" на регулаторите, както се чува", коментира Петков.

Той обясни, че в текста на предложения меморандум се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил.

"Призоваваме и Борисов да има тази смелост - заедно да направим така, че регулаторите да бъдат изпълнени с независими хора, хора, които са преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени. Разпределението на регулаторите наполовина (между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) гарантира равнопоставеността, както и че двете страни ще имат право на вето и няма да има превес", каза още Петков.

Виждам, че всички си съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси в този меморандум, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняване заедно в следващите най-малко девет месеца или както е казано в меморандума - през всички девет месеца до изтичане на този мандат. Това каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

"Това е основното в този меморандум и пак казвам – това е на практика покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори", повтори той.

Атанасов смята, че това трябва да се приема спокойно.