ГЕРБ и ДПС да кажат как те си представят избора на регулаторите. Това призова пред бТВ Лена Бориславова. И попита дали все още държат на предложението си в тях да има квоти - 1/3 за ГЕРБ, 1/3 за ДПС и 1/3 за "Продължаваме промяната - Демократична България".

Подобна теза бе изразена преди време от Десислава Атанасова като шеф на парламентарната група на ГЕРБ. След това обаче тази идея бе отречена от самия Бойко Борисов.

"Не знам защо когато някой ти обещава една трета това не е делкане на държавата", каза Бориславова, по повод коментар на Делян Пеевски от вчера.

Бориславова призва ГЕРБ да кажат своята визия как да се попълнят регулаторите. Според нея от "Продължаваме промяната - Демократична България" отдавна искат да се проведе този разговор.

Тя каза още, че е възможно да има и друг документ, а не предложения от тях меморандум

"Не разбирам тази свръхреакция. Да чуем тяхната визия за регулаторите - плаващи мнозинства, зависими политически лица? Досега регулаторите са били избирани с вътрешнопартийни договорки".

Това каза още Бориславова. И изтъкна, че този избор е правен от ГЕРБ и ДПС.

Депутатката от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че меморандумът е опит за натиск, а не за добронамерено партньорство. Тя изтъкна, че шефът на КЕВР Иван Иванов не е бил свързан с ГЕРБ.

"Ние категорично сме за това регулаторите да са от хора, които имат политическа неутралност", каза Сачева.

И припомни, че подуправителят на БНБ Андрей Г'юров е политиески свързан с "Продължаваме промяната". Сачева заяви, че не може да има политическо парцелиране на регулаторите и съдебната система.

Сачева не отговори на въпроса имат ли ГЕРБ механизъм, който да прдложат за избор на регулатори.

"Това са разговори, които трябва да протекат на експертно ниво", каза тя.

Все пак призна, че членовете на регулаторите трябва да са максимално политически неутрални - на въпрос дали ГЕРБ ще издига кандидатури, подобни на Десислава Атанасова за Конституционния съд.