"Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели."

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание в коментар на поредицата от словесни нападки между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС след оповестяването на т. нар. меморандум.

До Денков на заседанието в МС беше и Мария Габриел, която вчера обяви, че няма да подпише меморандума. Двамата са в задочен спор и кой да бъде външен министър след ротацията, която към момента изглежда все по-несигурна. 

Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, реши да заяви Габриел вчера. Позицията ѝ дойде, след като от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха на ГЕРБ-СДС меморандум за управление. Малко преди това Денков коментира, че от три седмици чака Мария Габриел, която се предвиждаше да поеме премиерския пост да направи преглед на дейността на министрите и двамата да обсъдят кадровите въпроси.

По думите на министър-председателя  от днес хората очакват да се намерят работещи решения и да се продължи напред с реформите.

"Почти девет месеца това правителство работи и има резултати заради факта, че всички показахме, че можем да водим диалог", отбеляза още Денков. 

Показахме, че можем да намираме решения в полза на хората, заяви той. Премиерът даде и примери. Днес ще одобрим бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, чрез който ще бъдат осигурени над 2,5 млрд. лв. тази година. Ще одобрим трансфера на средствата в размер на 93 млн. лв. за безплатните познавателни книжки и учебници. Ще одобрим и 400 млн. лв. за изпълнение на планирана инвестиционна програма на общините. На база на предложения от нас бюджет преди няколко дни ръководството на Националната здравноосигурителна каса постигна съгласие с лекарските съюзи да бъдат увеличени значително парите за извънболнична помощ и за диагностична дейност. Ще има много по-лесен достъп до ядрено- магнитен резонанс и до други процедури, които ще отменят необходимостта да бъдат хоспитализирани пациенти, изброи той.