Израелски бомби изравниха със земята джамия в Рафах и разрушиха къщи в района. Местни жители определиха изминалата нощ като една от най-тежките досега, в момент, когато лидерът на "Хамас" е в Кайро за преговори, които може да доведат до прекратяване на огъня и да предотвратят пълномащабно нападение срещу града в най-южната част от ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Репортер на агенцията е видял пред градската морга тленните останки на седем души.

В Рафах, който се намира на границата с Египет, се е струпало повече от половината от населението на ивицата Газа, наброяващо 2,3 милиона души.

Местните здравни власти, контролирани от "Хамас", казаха, че при израелски нападения през последните 24 часа са били убити 97 и ранени 130 души. Повечето жертви обаче все още са под развалини или в райони, където спасителите не могат да стигнат до тях.

Джамията "Ал Фарук" в центъра на Рафах е изравнена със земята, а фасадите на съседните сгради са паднали от взривовете. Четири къщи са били поразени в южната част на града и три в центъра, съобщиха властите, контролирани от "Хамас".

Местни жители казаха, че това е най-тежката израелска бомбардировка от десет дни.

"Не можахме да спим, звуците от експлозиите и самолетите над главите ни не спираха", разказа 34-годишният Джехад Абуемад, който живее със семейството си в палатка. "Чувахме децата да плачат в съседните палатки, хората тук са отчаяни и беззащитни, Израел демонстрира силата си върху тях."

Властите в Газа междувременно съобщиха, че най-малко 20 души са били убити при бомбардировки срещу две къщи в централната част от ивицата Газа.