ЕС да не признава Владимир Путин за легитимен президент на Русия, за санкционира всички почти 8000 души от „Списъка Навални“ и да не щади руските управници на второ и трето ниво.

Тези призиви прозвучаха в Европейския парламент в Брюксел на дебат, посветен на смъртта на Алексей Навални. Той бе организиран от Комисията по външни работи, Подкомисията по правата на човека и Делегацията за отношения с Русия. Призивите бяха отправени от руски опозиционери.

„Списъкът Навални“ бе огласен още през май 2022 г. В него тогава влизаха 6000 души, а днес броят им вече е 7945. Тези хора са смятани за гръбнака на режима на Путин.

„Посегнете на приятелите на Путин, отнемете имуществото им. Разследвали сме ги, установили сме кои са“, настоя Леонид Волков от основания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК) и бивш шеф на предизборния щаб на опозиционера.

Разследвания на ФБК уличиха редица приближгени на Кремъл в притежаване на луксозни палати по целия свят. По думите на Волков в тези разследвания става ясно кой контролира парите, къде отиват те, къде тези хора най-много ги боли, когато ги ударят.

Опозиционерът, който участва дистанционно в дебата, поиска също конфискуваните активи на хората от Санкциите срещу хората от „Списъка Навални“ да бъдат дадени на ФБК, който да оспуска стипендии на журналисти.

В противен случай все по-често ще се случва това, което стана преди 6 дни, предупреди Волков. На 16 февруари Навални почина в трудова колония зад полярния кръг.

„Путин, неговите лейтенанти, режимът се борят за системата, която са изградили последните 25 години. Но ние искаме да видим как тя изчезва. Това е най-подходящият начин да отдадем дължимото на този велик човек“, каза Волков за Навални.

Той разкритикува Запада, че не е достатъчно твърд срещу Русия. Като пореден пример за неуспех той даде санкционирането от страна на Великобритания на шестима души от управата на колонията, къето почина Навални:

„Някои от тези хора не са имали международни паспорти, не са стъпвали във Великобритания. Те могат само да се изсмеят на санкциите, Путин също.“

Необходими са много сериозни санкции, смята Владимир Милов – вицепрезидент на Фондация „Свободна Русия“ и бивш руски вицепремиер. Той изтъкна, че засега мерките са само срещу босовете на върха. Трябва обаче да бъдат ударени и хората на второ и трето ниво в управлението на Русия. Те също са съучастници в престъпленията на Путин.

„Те са много повече от две хиляди“, каза Милов.

Броят на физическите и юридическите лица, санкционирани заради руската агресия в Украйна, вече надмина 2000 души, изтъкна вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

По консервативни оценки в момента в Русия има 700 политзатворници, заяви Евгения Кара-Мурза от Фондация "Свободна Русия". Тя е съпруга на опозиционера Владимир Кара-Мурза, който бе наскоро осъден на 25 години лагер и чието здравословно състояние буди сериозна тревога.

Общо над 20 000 са били арестувани за противопоставяне на войната в Украйна. Сред тях има 655 непълнолетни, срещу които е стартирано наказателно производство, преди да навършат 18 години.

Г-жа Кара-Мурза даде пример с непълнолетния Никита Уваров, осъден на 5 години затвор, защото се опита да взриви сградата на Федералната служлба за сигурност (ФСБ) във виртуална игра.

„Политическите убийства не са нищо ново за нас. Само в. „Новая газета“ през годините загуби 6 души начело с Анна Политковска“, каза Евгения Кара-Мурза.

Съпругът й е в затвора, само защото нарекъл войната „престъпление, което трябва да бъде наказателно преследвано“ и призовал за нещо като Нюрнбергски процес срещу военнопрестъпниците.

И тримата опозиционери отправиха послание, че Русия е едно, а Путин друго. Същото заяви и Юлия Навалная – вдовицата на Алексей Навални, преди три дни на среща с външните министри от страните от ЕС в Брюксел.

Колкото се може повече хора трябва да излязат на 17 март, когато са президентските избори в Русия, призова Владимир Милов. Те щке излязат не за да гласуват, а за да покажат, че са против режима. Ясно е, че Путин ще спечели с близо 85 на сто от гласовете.

„Те се страхуват. Затова Путин натисна червоно копче и се стигна до гибелта на Навални“, изтъкна Милов.

Леонид Волков призова хората да не се страхуват, макар че очаква през избирателните секции да дойдат хора, които да раздават на негласуващите повиквателни за военна служба.

„Големият въпрос е има ли сили руската опозиция да се обедини и да започне да променя руския народ“, заяви в изказването си българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕП).

Той обяви Путин и режима му за заразно зло, което няма да се промени. И затова трябва да бъде напълно изолирано.

Но е факт, че руският народ избира диктатор като Путин.

„Това е голямата цел – как да се промени народът. Върху това да се работи. Руската опозиция трябва да се обедини и първата задача, която да си постави, е да говори само за едно - за победа на Украйна във войната, за прогонване на руските агресори. Нека помогнем на руската опозиция, като изолираме руския режим по всички възможни канали и пътища“, каза Йорданов.

Френският либерал Бернар Гета изрази учудването си от това, че руснаците не знаят що е свобода. И се запита каква е тази генетична мистерия.