Претендентът за лидер на ДПС Делян Пеевски неведнъж е демонстрирал "ерудиция" в изказа си - ала "бау-бау", "малки кученца, които влачат плячка в тъмната институция" и "махай се бе, мишок", но това, което демонстрира днес при дежурната си сутрешна медийна изява в парламента, бе агресия. Демонстрира я даже на два пъти. Ако някой не е схванал посланието от първия път, а именно, че "Христо Иванов и олигарсите зад него" искат да овладеят прокуратурата, Пеевски доброволно се яви втори път, пак на същото място и пред същите журналисти, за да го затвърди. "Че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет, седеше в скута ми, докато се случи Конституцията! Маските трябва да паднат, Христо!", чухме го днес да казва и зрителят, особено този, надарен с малко повече въображение, остана втрещен: какво е предизвикало този гняв.

Пеевски, за когото от бившия главен прокурор Иван Гешев знаем, че не фигурира в кориците по делото КТБ, "както го няма господин Путин, няма го и Обама (...)", както и че инициалите "ДП" всъщност са "10", обвини съпредседателя на "Демократична България" в опит да наложи като нов главен прокурор (или поне шеф на антикорупционната комисия) юристa към АКФ Андрей Янкулов. Тоест,  "Ти си го избра" в нов стил (както Бойко Борисов - Сотир Цацаров). 

Но ако оставим настрана това колко е цинично точно любимецът на държавното обвинение и на присъдружните му медии, които от години не чуват, не виждат и не знаят нищо за санкциите по "Магнитски", да обвинява за кадруване в съдебната система, днес Пеевски каза още нещо, останало между редовете на основното му послание:

"Но Христо Иванов излъга като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредиме само в Конституцията, че може да има регулатори, които да се реши друго мнозинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва в момента."

Какво означава в превод това? 

Че поне на този етап не е осъществен замисълът някои регулатори да се избират не с обикновено мнозинство от 121 народни представители, както винаги е било, (т.е. достатъчни са само гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ), а със 160, което, има обосновани предположения - трябваше да включва и ДПС.

Текст, според който може да се променят законите за някои регулатори, за да се запише, че се избират с квалифицирано мнозинство, бе записан в конституционните изменения, като и до днес нито един от участниците в процеса не дава отговор на въпроса кой е неговият автор. За сметка на това общата реакция бе, че чрез него Движението има възможност да си осигури свои хора в тези органи. Или както вече конституционният съдия Десислава Атанасова чистосърдечно призна в национален ефир - представителството на ДПС в регулаторите ще бъде 1/3. Този текст (заедно с други) бе атакуван пред Конституционния съд и както разбрахме - Атанасова няма намерение да си прави "самоотвод", ще участва в дискусиите и гласуванията в КС.

Иначе Пеевски публично е категоричен - че нямало да участва в "делкане" на регулаторите, каквото на практика предлага ПП-ДБ на ГЕРБ със своя изненадал всички "мемурандум".

"Опитваме се да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите, борбата с корупцията, и изведнъж Делян Пеевски се "самовзривява" с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. Ако на някого не му е ясно къде е проблемът, Пеевски го направи ясен - ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ при разпределението и не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" - реагира след "самовзривяването" на Пеевски Христо Иванов в един закъснял коментар.

Закъснял, защото девет месеца на публиката се обясняваше как ДПС е необходима само за конституционните промени, а в действителност лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ легитимираха всеки ден санкционирания по "Магнитски" Пеевски, полагайки подписите си до неговия, оставяйки го да се изживява като правителствен и парламентарен говорител, за да стигнем до публичното признание на Атанас Атанасов "С ГЕРБ и ДПС управляваме. Да го крием ли?!" и катарзиса на Пеевски (по Даниел Лорер).

Днес за първи път избирателите и симпатизантите на ПП-ДБ видяха втвърден тон спрямо Пеевски и съобщаване на очевидното - че заедно с ГЕРБ имат достатъчно (даже солидно) мнозинство в парламента. Дали ГЕРБ обаче ще поиска (и може ли изобщо) да изключи Движението от уравнението - предстои да видим. Но е видима предизборната реторика: Пеевски - да дръпне още надолу седналите в скута му ПП-ДБ и да спаси собственото си реноме на управляващ процесите в държавата преди конгреса, който трябва да го избере за съпредседател, ПП-ДБ да опита да си върне поне част от изгубеното достойнство, Борисов - да обоснове с преяждане с власт защо може да разглоби "сглобката". Ако го направи, ще изникне още един въпрос - е ли е това еднолично решение, или и ДПС има пръст в него.