Ръководството на "Продължаваме промяната" спуска решения в Столичния общински съвет и се меси на общинарите си. Тази теза изказа общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев след заседанието на СОС днес.

Макар слухове за разнобой в обединението ПП-ДБ-СС да има от самото начало, това е първото публично признание за конфликт в обединението, което спечели кметския пост и стана първо в "малкия парламент" на София на местния вот миналата година.

"Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на "Продължаваме промяната" да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС, е неправилно. Не можем да се съгласим с подобен тип действия", заяви Борис Бонев. "В рамките на дискусията в групата, ние преценихме, че е редно всички предложения за председатели на комисии в СОС да направят отвод, защото не смятаме за нормално да се легитимира узурпирането на СОС"

Днес ГЕРБ и БСП повториха отмененото от областната управителка (от ПП-ДБ) решение за разпределяне на комисиите в СОС, с малки промени. Хората на Бонев искаха пълно изтегляне на представители на обединението от ръководни постове в комисиите, но все пак получиха председателски места в две от по-маловажните комисии. Мнозинството обаче са отново под контрола на бившите управляващи и левицата - и в напълно редовно заседание.

"Днес станахме свидетели на бруталното узурпиране на СОС в ръцете на ГЕРБ и БСП с подкрепата на малките партии", каза Бонев. Според него това е състояние, за което са предупредили, че е "недемократично, не отговаря на вота на гражданите и "натиква" най-голямата група в ъгъла, което никога не свършва добре".

Бонев подчерта, че е направен опит да се предоговарят комисиите, но ГЕРБ не са отишли на срещата, защото той е коментирал лидерът им Бойко Борисов.

"С това, което се случи днес и преповтарянето на всички тези гласувания, с които отново ГЕРБ получиха всички останали комисии, с помощта на БСП, всъщност ясно се показва, че ГЕРБ ще носи отговорност за случващото се в София", заяви Борис Бонев.

"Демократична България" явно споделят поне донякъде мнениено на Бонев - Бонка Василева от ДБ си направи отвод като председател на антикорупционната комисия, за което Бонев похвали нея и партията й. В резултат на това начело на нея застана Антон Хекимян.

По време на трите месеца преговори за председател на СОС имаше някои разнопосочни позиции на партньорите в обединението. Борис Бонев с готовност преговаряше с БСП и дори обвини партньорите си, че нарочно са саботирали това с премахването на МОЧА.