Докато председателството на общинския съвет в София изглежда все така мъгляво заради липса на достатъчно подкрепа за номинираните, в т.ч. за Борис Бонев ("Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София"), "Да България", която е част от ДБ възложи на своите общински съветници в цялата страна да се разграничават от политическите инициативи на съветниците на "Възраждане". 

Засега обаче не е ясно как това кореспондира с вчерашната изява на лидера на "Спаси София", който в ефира на БНТ заяви, че ще се водят преговори с БСП, "Възраждане" и останалите политически сили в Столичния общински съвет да подкрепят кандидатурата му. Бонев посочи още, че всички сили в съвета, в т.ч. партията на Костадин Костадинов, имат политики, които може да бъдат подкрепени - "имат приоритети, сходни на нашите, на тези на БСП и ГЕРБ" - заяви.

Той призова и ГЕРБ за подкрепа, като за пореден път обаче даде заявка, че няма да работи с партията на Бойко Борисов в "сглобка", каквато има на национално ниво.

"Националният съвет на "Да, България" взе решение, с което възложи на своите общински съветници да се разграничават от политическите инициативи на съветниците на "Възраждане" в цялата страна.

Това важи с особена сила в период, в който се формират мнозинства и ръководство на общинските съвети и когато се оформя новата общинска администрация.

По този начин "Да, България" ясно заявява, че не подкрепя легитимирането на "Възраждане" в местната власт през участие в ръководни местни орган", се казва в решението на партията, част от ДБ и партньор на ПП и "Спаси София".

Това означава, че нейните представители в СОС няма как да преговарят за подкрепа с хората на Костадин Костадинов, нито да подкрепят техни инициативи.

Ситуацията е патова не само заради отказа на ГЕРБ да подкрепи Бонев, но и заради този на БСП. 

По информация на Клуб Z е възможно при следваща "рулетка" да бъде издигната номинацията на Вили Лилков, която не бе издигната на първото заседание на новия СОС този понеделник. Такава номинация се очаква да бъде подкрепена от ГЕРБ (която отказа да издига свой човек за председателския пост и не участва в гласуването), КОД на Лилков, но и от общинските съветници на ПП-ДБ.

"Да, крие се риск от това "Спаси София" да се отдели от коалицията и да заиграе ролята на опозиция в СОС", коментират представители на ПП-ДБ, които не изключват и възможността един такъв развой на събитията да укрепи политически "Спаси София" за следващите местни избори след 4 години.

Гласуването за председател на СОС е тайно, но лесно може да бъде разгадано според броя съветници във всяка група. Така в началото на седмицата подкрепа от своите групи получиха Борис Бонев с 23 гласа. Диана Томова (9) от БСП, Красимир Гълъбов (8) от "Възраждане", Пламен Данаилов (3) от ИТН. Ивайло Йонков от КОД остана без нито един глас. 

Следващото заседание на съвета (по-скоро е първото заседание, при което часовникът спира) е идния понеделник.

Днес обаче лидерът на ГЕРБ заплаши, че ако ПП-ДБ и "Спаси София" направят коалиция в столицата с БСП и "Възраждане" "ще платят цената горчиво". Борисов допълни, че утре ще постави този въпрос пред европейските посланици, с които има среща. И заяви, че съветниците от партията никога няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС.