"Кажете ѝ на Цариградска, ако не млъкне, и мъжът ѝ, и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира".

Такава заплаха е получила вчера съдия Владислава Цариградска, разказа тя пред временната комисия, която обследва дейността около показно убития на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса, заплашвал я приживе. И попита: защо след като той е покойник продължава да получава заплахи и от кого.

"Нотариуса е мъртъв от 31 януари. Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча? Мисля, че тук преди мен трябваше да седне господин Сарафов", заяви съдийката.

Днес в комисията Цариградска разказа накратко как е срещнала отпор от страна на прокуратурата по случая със заплахите. "Отначало "иху" и после много тихо" - обобщи тя работата на държавното обвинение. Заплахите започнали в началото на 2020 г. и продължавали до пролетта на миналата година, като известно е, че заради тях е имала назначена и охрана. Въпреки това от обвинението не са работели, защото... нямало подадена жалба от нея, обяснили й. 

В началото на заседанието тя обяви и че съди "трибуквената медия" ("Пик") заради поредицата от дискредитиращи я публикации.

Депутати от ГЕРБ и ДПС всячески се опитаха да измъкнат имена от съдийката, но тя категорично отказа да дава такива, като се мотивира с това, че ако отправи недоказани обвинения, ще се превърне именно в "Пик". И многократно повтори на питащите, че няма тя да им върши "мръсната работа".

"Съдебната власт е изпълнявала политически поръчки и няма как, особено в този състав на ръководството на прокуратурата - това да намери отговор и вие да може да измиете срама от тази институция, защото става лавинообразно и е ясно, че са сътрудничили всички власти" - посочи още Цариградска и припомни поведението на Борислав Сарафов пред Висшия съдебен съвет миналата седмица, когато той отказа да отговаря на въпроси за Нотариуса, обяви, че има среща и си тръгна.

Днес в комисия се изслушват и бившият районен прокурор на София Невена Зартова и заместниците й, както и двама гръцки бизнесмени, също обект на изнудване.

Цариградска и бизнесмените не пожелаха да седне до Зартова, която според тях е покровителствала групата на Нотариуса което предизвика брожения - депутатката от ГЕРБ Росица Кирова искала да гледа Цариградска докато говори понеже не я познавала и затова не можела да седи там, където бе седнала.

След спор, разрешен от преседателя Никола Минчев (ПП-ДБ), изслушването все пак започна. В хода му Цариградска, въпреки мнението си за Зартова, заяви, че според нея има риск за живота и здравето й и даже каза, че ще й даде мобилния си номер.

Навлека Нотариуса и прокурори - "чисти като сълза"

Без особени изненади, изслушването на доскорошното ръководство на Софийската районна прокуратура (СРП) - в оставка, не даде никакви резултати.

Вместо да са в лоши отношения, Невена Зартова и четиримата й замове, които дадоха пред ВСС безпрецедента декларация, че се отричат от методите й и безрезервно подкрепят Борислав Сарафов срещу нея, демонстрираха отличен синхрон. На нито един от тях не е въздействано никога по нито един повод - да реши дадена преписка или досъдебно производство по даден начин. Защото иначе би трябвало да докладват за престъпление - просто не им се е случвало.

Четиримата "замове" подали оставките си и написали срещу Зартова онова нещо, защото я чакали от понеделник до сряда тя да подаде оставка. Всичко било защото са изгубили доверието на ръководството - не са правили нищо нередно.

Да, чували са, че се говори за дела, по които хора "шетат" из коридорите и влияят, но без доказателства не става.

Най-емоционален бе Борислав Георгиев, когото гърците натискани от Нотариуса и Сие, поименно посочиха: че в софийско кафене им е оферирано срещу 50 000 лв. да се свържат с лихварите, които му дават пари, за да играе хазарт, и да му въздействат:

"Аз проблеми с хазарта нямам, хора - обърна се той свойски към депутатите. - Аз съм нормален човек с две деца. Извинявайте, че съм емоционален", след което гласът му прекъсна и почти се разплака.

Зартова, вместо да му е обидена, веднага му сложи рамо - че „често се случва името на някой магистрат да бъде изнесено напред“ – с цел да се искат пари.

Няма да се учудя, ако решат и обвинение да ми повдигнат, ожали се тя.

Саркастичен от питащите депутати бе Гроздан Караджов, който буквално им каза, че от думите им излиза, че всички са "чисти като съза". И как така са прокурори - разследват хора, пък не са се усетили, че има цяла система за влияние в коридора, когато те са на върха на системата.

Очаквано - нито един от петимата не е близък с Нотариуса извънсъдебно, както и с другите от мрежата му, не му е оказвано влияние от убития мафиот...

Невена Зартова лично научила за неговото съществуване, когато изгледала филмчето с Ивайла Бакалова от АКФ през 2021 г. - но...

"Честно казато, не ми направи особено впечатление."

Бе зададен и въпрос - бил ли е Мартин Божанов гост на годишния банкет на Софийската районна прокуратура. Тук стана по-интересно, защото Зартова не отговори бързо и просто с "да" или "не".

От една страна - въпросното годишно парти било в огромен ресторант извън столицата. Но заведението не било затворено само за СРП - имало и външни хора, свободно дошли. После разбрала, че и той бил там... 

Освен това шефката на СРП сега, когато вече станал скандалът проучила - и той май бил поканен от колега.

Така и не се разбра - сам ли се е натрапил на партито или е бил поканен.