Страните членки (Съветът) на ЕС санкционираха още 106 лица и 88 компании, отговорни за подкопаването или заплахата за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Днес бе приет 13-ият пакет санкции. Това стана във връзка с навършващата се утре втора годишнина от руската агресия.

Одобрените днес мерки са насочени предимно срещу военния и отбранителните сектори. Те са срещу лица, свързани с доставката на въоръжение от Северна Корея за Русия, както и срещу служители на съдебната система, политици и лица, отговорни за незаконното депортиране и военното превъзпитаване на украински деца.

Санкциониран е и севернокорейският министър на отбраната Канг Сун Нам. В това си качество той контролира разработването на незаконната програмата за балистични ракети на Пхенян и участва пряко във военното сътрудничество с Москва. В резултат Северна Корея предоставя боеприпаси и балистични ракети собствено производство на Русия, за да продължава агресивната си война срещу Украйна.

Така санкциите на ЕС, наложени заради войнатав Украйна, вече засягат общо над 2000 лица и дружества.

Контрол и ограничения върху вноса и износа

27 от включените в новия списък компании пряко подкрепят военния и индустриалния комплекси на Русия в агресията срещу Украйна. Те ще подлежат на по-строги ограничения за износа на стоки и технологии с двойна употреба. Същото ще се отнася за стоки и технологии, които биха могли да подпомогнат технологичното укрепване на секторите на отбраната и сигурността на Русия.

Някои от тези компании са базирани в трети страни. 4 са от Китай, а по една - от Индия, Шри Ланка, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция. Те участват в заобикалянето на търговските санкции. Други 17 дружества са руски и участват в разработването, производството и доставката на електронни съставни части за военния и индустриалния комплекси на Кремъл.

Разширява се списъкът на подлежащите на ограничения стоки, които могат да помогнат за укрепването на руските сигурност и отбрана. Сред тях са компоненти за разработката и производството на дронове.

Съветът въвежда и нови ограничения върху износа и вноса на стоки, които могат да помогнат за засилването на руския индустриален капацитет. Става дума за електронни трансформатори, статични електрически преобразуватели и индуктивни бобини, използвани за безпилотни летателни апарати. Забраняват се и алуминиевите кондензатори, които имат военно приложение.

Желязо и стомана

ЕС добавя Великобритания в списъка с партньорите, прилагащи ограничения върху вноса на желязо и стомана от Русия, както и за контрол върху вноса, подобен на този в Съюза.