Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов омекоти позицията си по повод меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България", касаещ най-вече назначенията в регулаторите.

Първата реакция на Борисов преди дни бе, че избори 2 в 1 са най-логичният завършек на тази (не)коалиция.

Особено рязка тогава бе вицепремиерката Мария Габриел, която директно заяви, че няма да подпише меморандума.

Днес обаче Борисов обясни във Варна, че след понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума. И ще постави условия кои текстове може да подкрепи и кои - не. Тогава ще станат известни и условията, при които ГЕРБ евентуално ще приеме подписването на меморандум.

По-късно пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че Борисов му се е обадил и разговорите между двамата са подновени.

Борисов коментира, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

Според председателя на ГЕРБ лидерите на другите партии майсторски играят своята политическа игра. Той подчерта, че не приема размяната на обиди, защото така трудно се стига до нормални решения, особено ако изискват някакъв компромис.

За меморандума Борисов коментира, че това не е работен документ. По думите му партията много майсторски е вкарана в разговора кой да бъде външен министър, докато от ПП-ДБ се готвят да запазят всички министри и да сменят тихомълком ръководителите на агенциите и регулаторите.

"Това е преяждане с власт", каза Борисов.

Според него лидерите на управляващите партии в момента говорят за успокоение, но в същото време нападат и правят назначения. 

Борисов не коментира работата на министрите. Той припомни само, че в Министерството на младежта и спорта имаше сериозни скандали.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е поискал информация и се е оказало, че страната ни всъщност не е изпратила нищо за Украйна.

"Решението е от декември, тогава защо на Тодор Тагарев се дава добра оценка, след като нищо не е изпратено и нищо не е свършил?", попита Борисов.

За ДПС лидерът на ГЕРБ каза, че по всички важни решения от последните месеци, някои от които и непопулярни, Движението се е подписало на първо място.

"Отиването на предсрочни избори няма до доведе до нищо ново и не е добре за държавата", подчерта Борисов.

Според него в момента каквото и да каже, ще бъде прието като пазарлък от негова страна, което обаче не значи, че ГЕРБ ще се съгласи безпроблемно на условията на ПП-ДБ.

Николай Денков: Започваме разговори с Мария Габриел в понеделник

Премиерът Николай Денков е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията.

Следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега.

"Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите.

Когато се влезе в преговори, ще се обсъдят различни варианти и се търси подходящо решение за всички", посочи Денков.

По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси.

"Предлагат се ясни механизми, по които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Това не е търговия, а са публични и прозрачни процеси,

Управленската програма е до края на 2024 г., и е естествено тя да бъде обновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят.

За да съществува правителство и парламент, то трябва да се изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата", каза още Денков.

Според него основните трудности ще бъдат в Народното събрание. Определи размяната на реплики в парламента като "очевидно разбирателство между ГЕРБ и ДПС" и посочи, че от тези две партии зависи дали ще отидем на нови избори.

"При съставянето на правителството говорихме за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това, че по някаква причина г-н Борисов постоянно приобщава ДПС към съответните решения - той така си е решил", каза още Денков.

Следващият етап от управленската програма включва запълване на съставите на Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и ключовите регулатори с изтекли мандати.