С един глас разлика и след няколко "ядрени" парламентарни дни, мнозинството, в случая от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", взе решение корейската Hyundai Engineering & Construction Co ("Хюндай") да изгражда 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с технологията на американската "Уестингхаус" AP1000. Така на практика състезанието се оказа "с един кон", въпреки опитите на "Продължаваме промяната-Демократична България" да вкара в него в последния момент и изпадналата от класирането на по-ранния етап американска компания Bechtel ("Бехтел").

Парламентарната сага за това кой ще изгражда мощностите се точи с дни, като кулминацията бе включването на извънредна точка в дневния ред в петък, което направи председателят Росен Желязков (ГЕРБ), позовавайки се на текста от правилника, според който "в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание".

Това не бе случайно. Както ще видите по-долу във видео, ГЕРБ и ДПС се договарят за извънредната точка и мобилизация на народните си представители в петък, по традиция ден, в който залата е полупразна, "защото тука ще е много на кантар работата". А "работата бе на кантар" заради алтернативното предложение на ПП-ДБ и отпора на "Възраждане" и БСП - да не се бърза толкова с решението и да не се прескача енергийното министерство.

1, 2, 3...

На 19 януари "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД публикува обява за "проявяване на интерес за участие в процедурата за определяне на кратка листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология AP1000 със срок до 2 февруари".

Кандидатите бяха отсяти и така в кратката листа попаднаха петима: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с лидер China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited. След извършена проверка по отношение на всеки кандидат за наличие на изискуем инженерно-технически и строителен опит и експертиза; икономически и финансов капацитет и наличие на всички изискуеми документи подадени, оформени и попълнени, съгласно изискванията, "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД посочи като минала "изпита" само "Хюндай". 

Съобщението бе публикувано на 16 февруари и още в същия ден докладът на централата бе претворен в проект на решение на Народното събрание с вносители Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Атанасов (ДПС), с което в срок от 15 дни "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД трябва да започне преговори с южнокорейската компания.

На 20 февруари обаче депутатите Васил Стефанов (ПП) и Ивайло Мирчев (ДБ) внесоха друг проект на решение, с което се иска продължаване на процедурата подбора, като се възлага на енергийния министър да подпомогне "Козлодуй" да преговаря и с "Хюндай", и с американската "Бехтел" - включена в "шортлистата", но неизбрана понеже е участвала с дъщерна компания, която не е покрила всички критерии. От ПП-ДБ се мотивираха както с конкурентното начало, така и с участието на енергийното министерство в процеса. Тоест, парламентът да не иззема функциите и на изпълнителната власт.

"Ако има някой на носилка, дет' се вика, не знам"

На 21 февруари енергийната комисия, председателствана от Добрев и комисията по околната среда и водите, председателствана от Анастасов, проведоха общо заседание. На него, както и днес в зала, от ресорното министерство застъпиха тезата, че всички кандидатури са достойни, но и че "Козлодуй" трябва да има възможност да преговаря и с кандидатите от късата листа; че изпълнителната власт не бива да бъде прескачана с решение на НС, което задължава аеца, но и че ще се съобрази с всяко решение на парламента. При изказването си днес енергийният министър Румен Радев призова оттук нататък експертите да бъдат оставени да работят.

Това съвместно заседание в сряда приключва любопитно за зрителя, тъй като на финала му, докато всички се разотиват, камерите и микрофоните все още работят и улавят как предвидили, че мнозинството за прокарване на проекторешението им е "на кантар" заради липса на подкрепа от обединението, депутати от ГЕРБ и ДПС се сговарят как да го финтират с включване на извъвнредна точка в петъчния дневен ред, с която да го изненадат.

Практиката всъщност е нормална и точно така се случват договорките за мнозинствата и процедурните хватки, но е любопитна за гледане "в реално време". Участват Добрев, Анастасов, Росица Кирова и Теменужка Петкова (ГЕРБ) и др. Специално участие има и Николай Нанков (ГЕРБ).

Най-общо Добрев посочва, че "тука ще е много на кантар работата", което налага присъствието в петък на всички депутати от двете групи. Някои обаче не могат. Като Нанков, който си презаверил билет за пътуване в чужбина. Имало и болни. "Ако има някой на носилка, дет' се вика, не знам. Или някой в чужбина, не знам дали да го връщаме", съгласява се Добрев.

"Само ние и ДПС сме и всичко друго", "В това отношение ние и само с нас е ДПС" - констатират един след друг Добрев и Теменужка Петкова.

В така развилия се диалог проличава и отношението към (не)коалиционните партньори.

"Ако я гласуваме утре, ще се усетят" - привнася и зам.-шефката на НС Росица Кирова (ГЕРБ). 

Ето и кратък стенографски протокол:

Ст. Атанасов (ДПС): Закриваме заседанието, колеги! Благодаря ви.

Р. Аталай (ДПС): Толкова ви е страх да не кажете китайците...

Ж. Станков (ГЕРБ): Само едно уточнение, утре няма да го гледаме, така ли?

Д. Добрев (ГЕРБ): Не, в петък.

Т. Петкова (ГЕРБ): Този петък ли?

Д. Добрев (ГЕРБ): Да.

Ст. Атанасов (ДПС): Николов сега взе да звъни по телефоните.

Д. Добрев (ГЕРБ): Според мен паника ги гони.

Ст. Атанасов (ДПС): В паника, ама те си го изпросиха

Ал. Ненков (ГЕРБ): Вие сте много гадни...

Ст. Атанасов (ДПС): Еми...

Н. Нанков (ГЕРБ): Вярно ли е, че е в петък решението?

Д. Добрев (ГЕРБ): Е, петък решението.

Н. Нанков (ГЕРБ): Е*и му майката. 

Д. Добрев (ГЕРБ): Що?

Н. Нанков (ГЕРБ): Е, щот имам личен казус, щях да пътувам. И си пребукнах един полет от сутринта за вечерта за утре.

Р. Кирова (ГЕРБ): Това за къде го оставяме?

Д. Добрев (ГЕРБ): Петък.

Н. Нанков (ГЕРБ): Е*и му майката...

Д. Добрев (ГЕРБ): В петък трябва да предупредим всички.

Т. Петкова (ГЕРБ): Всички трябва да се предупредят?

Д. Добрев (ГЕРБ): Мхм, всички. Сега, ако има някой на носилка, не знам. Ако има някой на носилка, дет' се вика, не знам. Или някой в чужбина, не знам дали да го връщаме.

Т. Петкова (ГЕРБ): Катя я оперираха.

Д. Добрев (ГЕРБ): Катя не може да дойде, но който може..., защото тука ще е много на кантар работата. Само ние и ДПС сме и всичко друго.

Т. Петкова (ГЕРБ): В това отношение ние и само с нас е ДПС.

Р. Кирова (ГЕРБ): Да не е по-рано, да не се усетят.

Неизвестен (ГЕРБ): Не. Самият петък.

Р. Кирова (ГЕРБ): Ако я гласуваме утре ще се усетят.

Т. Петкова (ГЕРБ): Добре.

Петък дойде

Но четвъртък (т.е. визираното утре) дойде и Добрев все пак внесе предложение за включване на извънредна точка за решението за строителя на новите мощности. ГЕРБ и ДПС обаче не събраха мнозинство и предложението не мина, което породи реакции от Бойко Борисов и Делян Пеевски в стил какви евроатлантици са от ПП-ДБ, след като бойкотират двата нови реактора, които трябва да се построят по американската технология на "Уестингхаус".

Вече е петък. Както стана ясно, ГЕРБ и ДПС получиха едно рамо от опозиционната ИТН и така със 112 гласа проектът "Добрев-Анастасов" мина. Срещу 111 "против" и "въздържал се" (Гласовете "въздържал се" се числят към тези против, б.р).

"За" гласуваха 67 депутати на ГЕРБ (т.е. имаше я обещаната мобилизация, само двама от групата от 69 липсваха), 35 от ДПС (от 36) и 10 от ИТН (при група от 11 души).

"Против" бяха 7 от ПП-ДБ, 21 от БСП (при 23-ма) и един независим. А се въздържаха 50 от ПП-ДБ и 32-ма от "Възраждане" (от група от 34-ма). Или от групата на ПП-ДБ от общо 63 души, шестима не са участвали в гласуването.