Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят седми блок. Срокът, който се предвижда, е 2033 година", посочи премиерът. 

Министър-председателят уточни, че със същото решение ще започне изграждането и на осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Планът е двата да вървят успоредно като строителство", уточни той. - "Тяхната обща мощност ще бъде 2300 мегавата, с което значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това технологията, която е избрана за тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие", допълни Денков. 

Малко по-рано този месец американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписа меморандуми за разбирателство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията АP1000 на компанията на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и други проекти в целия регион. Споразуменията бяха подписани в офиса на Американската търговска камара в България.

Петте български компании, с всяка от които беше подписано споразумение, са: "Оскар - ЕЛ" (OSKAR EL), "Главболгарстрой" (ГБС, GBS), "Енпро Консулт" (ENPRO Consult), "ЕнергоСервиз" (EnergoService) и "ИКюИ” (EQE). 

През януари тази година парламентът задължи служебното правителство да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност по технологията АР1000 на компанията "Уестингхаус" и до 1 март да предприеме действия за започване на строежа на реактора на мястото на определената за VІI блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка.

През март представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков по време каза на конференция за развитието на ядрената енергетика, че 2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни тогава, че България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор - АP1000.