Седмица след обявяването на смъртта на Алексей Навални и след като почти всички държави в ЕС привикаха във външните си министерства руските посланици с настояване за независимо разследване, това най-накрая се осмели да направи и българското МВнР, оглавявано от бъдещата премиерка при ротацията (ако има такава) - Мария Габриел.

Вместо руската посланичка в София Елеонора Митрофанова обаче се е появил на срещата Валентин Солодкин, временно управляващ посолството. Пред него е направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен, се казва в официалното съобщение от МВнР.

От българска страна е отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Навални.

Изразено е било очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен е апел тленните останки на Алексей Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония.

Българската страна е призовала настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна. Изразена е загриженост относно условията им на задържане и е припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.

От българска страна е изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, и е заявена непоколебимата съпричастност на България към тях, се казва в официалното съобщение на МВнР.

За срещата бе съобщено и от руското посолство (без редакторска намеса):

"На 23 февруари т.г. временно управляващ Посолството на Русия в България беше поканен на разговор в МВнР на България.

По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А. Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета.

От своя страна подчертахме, че ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи.

Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската федерация."

Външно би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество

МВнР би подкрепило замразяването на активите на Россътрудничество, включително банкови сметки, от страна на компетентните ведомства в Република България. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на днешния редовен парламентарен контрол. Изказването ѝ бе в отговор на въпрос на "Продължаваме промяната - Демократична България" относно замразяването на активите на Руския културно-информационен център в София и мерките срещу пропаганда от страна на Русия.

Тя посочи, че МВнР няма компетенцията да приложи санкциите, но е необходимо бързо приемане на нормативен акт.

Външното министерство изразява последователна позиция за необходимостта от приемане на нарочен, нормативен акт, който да уреди в цялост обществените отношения и да регламентира правомощията и отговорностите на отделни институции по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, ООН и на национално ниво върху замразяване на финансови активи, заяви Габриел. 

Някои закъснения

Клуб Z припомня, че още понеделник и вторник голяма част от държавите членки на ЕС извикаха руските посланици заради смъртта на Навални - сред тях Германия, Франция, Швеция, балтийските страни, Румъния, Хърватия и т. н. Във вторник ЕС привика и и.д. постоянния представител на Русия.

В България това се случи едва в петък, вероятно заради ангажименти на сегашната външна министърка Мария Габриел около предстоящата ротация, в която тя освен премиер иска да запази и поста си като дипломат №1, или заетост около оборването на точките в предложения от ПП-ДБ меморандум, който на брифинг не в партийната централа, а в във Външно тя обяви в сряда вечер, че няма да подпише. Мария Габриел е намерила преди това време да информира чужди посланици за своята позиция за меморандума. 

Вчера, 22 февруари, имаше и друг сюжет, в който една от страните в пасивните реакции, отново беше МВнР. А другата - столичният кмет Васил Терзиев. А Митрофанова, която днес се оказа в невъзможност да отиде в министерството, вчера в демонстративна акция поднесе цветя на паметника костница в кв. "Лозенец". Поводът беше Денят на съветската армия, който тя използва и за поредните провокативни декларации.