САЩ налагат 500 нови санкции срещу Русия заради смъртта на опозиционера Алексей Навални и продължаващата почти две години война в Украйна.

Това стана ясно от изявление на Белия дом.

"На утрешната дата преди две години, малко преди зазоряване, руските ракети започнаха да избухват близо до столицата Киев. Руските войски преминаха границата с Украйна. Започна яростната атака на Владимир Путин срещу Украйна. Той вярваше, че може лесно да пречупи волята и решимостта на един свободен народ. Че той може да навлезе в територията на суверенна нация и че светът ще се преобърне. Че може да разклати основите на сигурността в Европа и извън нея. Две години по-късно виждаме още по-ясно това, което знаем от първия ден: Путин сгреши в изчисленията си".

Така започва изявлението на администрацията на президента Джо Байдън, в което са приветствани решителността и жертвоготовността на "храбрия украински народ".

"НАТО е по-силна, по-голяма и по-обединена от всякога. А безпрецедентната 50-национална глобална коалиция в подкрепа на Украйна, водена от Съединените щати, остава ангажирана с предоставянето на критично важна помощ на Украйна и търсенето на отговорност на Русия за нейната агресия".

По думите на Байдън, "американският народ и хората по света разбират, че залогът на тази битка се простира далеч отвъд Украйна".

"Преди десет години Путин окупира Крим и създаде марионетни режими в Луганска и Донецка области на Украйна. Преди две години той се опита да заличи Украйна от картата. Ако Путин не плати цената за смъртта и унищожението, той ще продължи. И разходите за Съединените щати - заедно с нашите съюзници от НАТО и партньори в Европа и по света - ще нараснат".

Следва оповестяването на санкциите:

"Днес обявявам повече от 500 нови санкции срещу Русия заради продължаващата ѝ завоевателна война срещу Украйна и заради смъртта на Алексей Навални, който беше смел антикорупционен активист и най-яростният опозиционен лидер на Путин. Тези санкции ще бъдат насочени срещу лица, участвали в лишаването от свобода на Навални, както и към финансовия сектор на Русия, отбранителната промишлена база, мрежите за доставки и лицата, изплъзващи се от санкции на множество континенти. Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома".

Байдън изтъкна, че ще бъдат наложени "нови ограничения в износа на близо 100 субекта заради осигуряването на задкулисната поддръжка за военната машина на Русия", както и че ще бъдат предприети действия за "по-нататъшно намаляване на енергийните приходи на Русия".

"И насочих екипа си да засили подкрепата за гражданското общество, независимите медии и тези, които се борят за демокрация по света".

Байдън призна, че украинците страдат от недостиг на муниции, след което призова контролираната от републиканците Камара на представителите (долна камара) да подкрепи плана му за изпращане на над 60 млрд. долара военен пакет за Украйна.

"Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи линията срещу безмилостните атаки на Русия, които се осъществяват с оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея. Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за националната сигурност преди да е станало твърде късно. Този законопроект предвижда спешно финансиране за Украйна. Той също така инвестира в собствената отбранителна индустриална база на Америка.

Тои беше приет с голямо мнозинство в Сената (22-ма републикански сенатори го подкрепиха - бел. ред.) и няма съмнение, че ако председателят (Майк Джонсън, който отказва да постави законопроекта на гласуване, защото тръмпистите в долната камарата заплашват да го свалят от поста - бел. ред.) обяви гласуване, той щеше да мине бързо в Камарата. Конгресът знае, че като подкрепим този законопроект, можем да укрепим сигурността в Европа, да укрепим нашата сигурност у дома и да се противопоставим на Путин".

Байдън предупреди конгресмените, че "историята гледа".

"Провалът в подкрепата на Украйна в този критичен момент няма да бъде забравен. Сега е моментът да застанем силни с Украйна и да бъдем обединени с нашите съюзници и партньори. Сега е моментът да докажем, че Съединените щати отстояват свободата и не се прекланят пред никого".

Вчера Байдън се срещна в Калифорния с Юлия и Даша Навалная - съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални.

По време на разговора им президентът изрази възхищението си от изключителната смелост на Навални в борбата срещу корупцията и за една свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички.