Бившите световни шампионки по художествена гимнастика Дина и Арина Аверини прекратяват спортната си кариера. Това обяви президентът на руската федерация Ирина Винер, цитирана от БТА.

"Днес момичетата ми казаха, че няма да се състезават повече", каза Винер.

Дина и Арина Аверини коментираха пред медиите в родината си, че ще продължат да участват в шоу програми, но не и в официални състезания.

"Мислихме дълго време, говорихме с Ирина Винер, трябваше да осъзнаем и приемем всичко. Имаме много планове за бъдещето, ще се пробваме в нещо ново. Започва нов етап в живота ни и ще бъде интересно", каза Дина Аверина. 

"Гимнастиката ще остане завинаги с нас, ще продължаваме да участваме в галаспектакли", добави Арина Аверина.

Вероятна причина може да е изолацията на руските спортисти заради войната в Украйна. Руснаци ще могат да участват под неутрален статут на игрите в Париж, но Аверини и техните сънароднички при грациите още нямат квоти, тъй като не са участвали в състезания. 

Международната федерация разреши на Русия да се завърне от 1 януари т.г., но при строги правила и условия. В тази връзка Аверини едва ли ще бъдат допуснати от МОК и другите спортни организации, тъй като открито подкрепят Владимир Путин. Те участваха в събитие в подкрепа на войната малко след началото й на ст. "Лужники" в Москва. Там бе и руският президент.

Сестрите са на 25-годишна възраст и бяха едни от най-големите звезди на спорта в последните години. Дина Аверина има сребърен медал от олимпийски игри Токио 2020, 18 златни отличия от Световни първенства, а също така е 10-кратна европейска шампионка и трикратна победителка от Европейски игри.

Арина Аверина е пет пъти световна шампионка и девет пъти европейска, а също така е трикратна победителка на Световни игри.

И двете бяха удостоени със званието заслужил майстор на спорта на Русия. Дина е наградена с Орден за приятелство през 2021-а, Арина е отличена с медал на Ордена за заслуги към отечеството (2021 г.).