Тялото на Алексей Навални е било предадено на майка му Людмила Навалная. Това съобщи в Х говорителката на покойния опозиционер Кира Ярмиш.

"Тялото на Алексей беше предадено на майка му. Благодаря много на всички, които заедно с нас настояваха това да се случи.

Людмила Ивановна е в Салехард. Погребението тепърва предстои.

Не знаем дали властите ще се намесят в извършването му по начина, по който семейството желае и както Алексей заслужава. Ще съобщаваме информацията, когато стане налична", добави Ярмиш.

Най-големият критик на Кремъл Алексей Навални загина на 16 февруари при мистериозни обстоятелства в наказателната колония IK-3 "Полярен вълк", където излежаваше дългогодишна присъда за скалъпени от Путиновия режим обвинения.

Майката на Навални многократно през изминалите 8 дни се опитваше да убеди руските власти да й позволят да погребе сина си съгласно обичаите на православието, включително и с публично поклонение.

От другата страна скърбящата жена срещна цинизъм и извиване на китките - вчера Ярмиш съобщи след разговор с Людмила, че следовател е предупредил майката, че разполага с 3 часа да се съгласи на тайно погребение. В противен случай Алексей щял да бъде директно заровен в затвора.

В по-ранен сблъсък с традиционната руска "хуманност", събеседникът на Людмила прагматично я предупредил, че "времето не е на нейна страна", защото "трупът се разлага".