Политическият проект на Румен Радев не е просто слух за бъдещи амбиции, обяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев в ефира на БНТ.

"Този проект съществува. Питайте на местно ниво! Хората ще ви кажат "хората на Радев, хората на Радев, хората на Радев обикалят, ние се сблъскахме с тях, тук и там", посочи той. "Въпросът е кой е правилният тайминг, за да го официализира."

Според бившият държавен глава вариантът за избори 2 в 1 с предстоящия европейски вот "не може, не бива и няма да има".

"Ако има някаква политическа логика останала, ако има чувство за самосъхранение в политическите лидери на евроатлантическите партии, то не бива да има избори 2 в 1 и те трябва да решават своите противоречия по един демократичен начин пред обществото", отбеляза той.

Плевнелиев очаквано е критичен към "меморандума" на ПП-ДБ:

"Не се прави така, че вие отнякъде да хвърлите един документ по мейла на някой, който считате, че в следващите 9 месеца трябва да бъде партньор, за да вземе историческото решение България да влезе в Еврозоната. Ако са търсили скандала - те го произведоха сами."

Но признава, че през последните месеци българските граждани са се нагледали на "ниска политическа култура , думи, които не бива да се чуват от най-високата трибуна. Кой на кого седял в скута или делкания, или сглобки". Според него управляващите политици изглеждат като "деца, които се бият и си раздават шамари и юмруци". 

"Народът не очаква подобно хулиганско отношение. Моят съвет към тях е малко повече мъдрост и смирение", каза президентът.