В Беларус днес се произвеждат избори за парламент и за местни съвети, предадоха световните агенции.

Това не спря президентът Александър Лукашенко да обяви, че ще се кандидатира за поста на следващите президентски избори през 2025 г.

"Ще се кандидатирам, предайте това на тях (опозицията, б.р.)", е заявил Лукашенко пред репортери. "Вече говорих достатъчно за изборния цикъл и усилията да бъде разклатена ситуацията в страната преди президентските избори, избори, които според са кулминацията на изборния цикъл"

За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на представителите и 12 514 депутати в местните съвети. За депутатски места парламента се борят 263 кандидати, а за местни представители -  18 802. Депутатите се избират по мажоритарна система. 

Предварително се гласуваше от 20 до  24  февруари, като избирателната активност за този период беше 41,71%.

Право на глас имат над 6,9 милиона души. Гласува се в 5411 избирателни участъци.

Близо 300 чуждестранни наблюдатели ще има за изборите, в това число и представители на Русия, Шанхайската организация за сътрудничество, Парламентарната асамблея на Организацията на договора за колективна сигурност, както и 23 независим експерти от България, Германия, Иран, Испания, Италия, Литва, Латвия, Сърбия, Полша, Франция, Швеция, Швейцария, посочва ТАСС. Не са поканени наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Асошиейтед прес.

Според анализатори 69-годишният президент на Беларус Александър Лукашенко иска да използва вота най-вече, за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, отбелязва ДПА.

Тихановска: Така наречените избори са измама

Лидерката на опозицията в Беларус Светлата Тихановска призова за бойкот на вота.

"Така наречените избори днес на режима в Беларус не отговарят на никакви демократични стандарти, като приличат по-скоро на военна операция срещу собствените му граждани, конституцията и здравия разум", каза Тихановска в социалната платформа "Екс".

"Призовавам беларусите и международната общност категорично да отхвърлят тази измама", написа беларуската опозиционна лидерка на английски език, като качи и видеоклип, също на английски.

Тихановска отбеляза, че много политически активисти са хвърлени в затвора, а гласът на независимите медии е заглушен. Не са извикани международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), а основното право на тайно гласуване е нарушено, добави тя.

Беларуската опозиционна лидерка отправи призив към международната общност да откаже да признае изборите.

"Духът на Беларус ще победи", заключи Тихановска.

БТА