БСП ще проведе избори "пълен отчетно-изборен цикъл" в София и Бургас до 2 месеца, обяви лидерката Корнелия Нинова след Националния съвет на партията днес. 

Тя подчерта, че общинските съветници в София не са изключени нито от партията, нито от пленума. Партията оттегли доверието си от общинските съветници в столицата, след като по-рано този месец те подкрепиха за председател на Столичния общински съвет кандидатът на ПП-ДБ-СС.

"Взехме решения за пълен цикъл от избори в София и Бургас. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решения на националното ръководство. Не изключваме никого, социалистите сега решават”, заяви Нинова.

И отхвърли обвиненията на досегашния председател на БСП - София Иван Таков, че НС на БСП заседава без кворум и решенията му не са легитимни. Някои социалисти просто са закъснели, обясни председателката на партията.

Не става ясно дали са наложени наказания на общинарите, както обеща левицата в позицията, с която оттегли доверието си от тях.

Нинова не спести и критиките към правителството, като заяви, че БСП иска оставката му и предсрочни парламентарни избори заедно с европейските.

"БСП е направила и оценка за деветте месеца живот на правителството. От 80 закона са приели 11. Това е резултатът от правителството. То се характеризира се с липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията. Правителството има две програми - официална и фалшива", смята тя.

В официалната програма цели са влизането в Шенген и еврозоната, Плана за възстановяване, правила за финансиране на проекти в общините, инфлацията, която не е намалена. Нито едно от тях не е изпълнено, добави Нинова. В неофициалната програма според нея няма нищо за борба с корупцията.

"Съдебната реформа също е в посока овладяване на прокуратурата", посочи Нинова.