Дълго време „сглобка“ – този термин, "принос" към политическата практика (и теория) доминираше отношенията на коалицията, която, както всички знаем, НЕ е коалиция. През последните дни обаче беше изместен от друг словесен шедьовър – „делкане“ (не делене, подялба или нещо подобно, а делкане  - като в реплика от "Башмайсторът"). Това „делкане“ за регулаторите (по вече новия съпредседател на ДПС г-н Делян Пеевски) разпали огъня в управляващата коалиция, в която допреди седмица се обясняваха в любов. Дали ни управляват политически шизофреници, които сутрин твърдят едно, а вечер се самоопровергават? Или има друго обяснение тази честа смяна на настроенията и позициите?

На фона на тъжната втора годишнина от продължаващата война в Украйна, в България страстите бяха други - разгоряха  се няколко мини партизански „войни“, ескалиращи в цветист (цветист да се разбира като евфемизъм за крайно просташки) език.

Ето и речник на думите и изразите, които определяха седмицата, в класация „кой срещу кого“.

„Малката бъбрива Шехерезада“ срещу „дребната квартална мутра“

Първата позиция зае безспорно драмата Делян Пеевски срещу Христо Иванов.

Меморандумът (предложението) на ПП-ДБ за управлението, в което имало „делкане“, което изключва ДПС от пряко участие (ДПС е дискриминирана, обявиха даже някои анализатори почти през сълзи) , доведе Пеевски до говорене, което в литературата (и в специализираната също) се описва като с „пяна на уста“.  

В поредица от словесни атаки той реши да нападне Христо Иванов. Без помен от "моят приятел Христо" от предишни дни. Интересно е как, откакто е виден (осветен) политически фактор, Пеевски се опитва да трупа идентификация и собствена физиономия като паразит, прикачен за гостоприемник, през други вече утвърдени политически фигури. Стилът му на нападение, независимо дали е срещу Румен Радев или в последно време – Христо Иванов, е неизменен – провокативно-арогантен, на ръба на вулгарен.

Ето и някои от стилистичните му „върхове“, в които образите упорито бяха с източен привкус, явно за да подчертае принадлежността си към ДПС не само номинално, но и по сърце.

Малката бъбрива Шехерезада – по адрес на Иванов

Мазно турско кафе – кой с кого и къде го пие.

„Кое е лошото на ДПС?! Девет месеца... Че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет, седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всичките ми идваха час през час да направим промените, сега ще ми казва в интервю за "Дневник", че отново ще извади темата ДПС. Коя, бе Христо, приятелю мой?! Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца и ако нас ни нямаше, това правителство нямаше да го има! Маските трябва да паднат, Христо!", обяви дуел или по-скоро се впусна в мазни пехливански борби Пеевски.

Той обаче надмина себе си с репликата: „Олигархията иска да овладее държавата“ (ситуация, която политологът Даниел Смилов синтезира като „Наглецът вика - дръжте наглеца!“).

Христо Иванов реагира с опит за омаловажаване на политическото присъствие на Пеевски като го определи като „дребна квартална мутра“.

„Дребна квартална мутра, иска да изглежда политически фактор“.

И с народни мъдрости: „Пачавра леке не хваща.“

„Самовзривява се с поредния фойерверк от безвкусни пошлости.“

„Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал и бих бил по-кротък, особено на фона на Нотариуса“, добави той.

И едно питане от наслаждаващата се на ситуацията Корнелния Нинова:

"Къде е седял Бойко Борисов, щом скутът на Пеевски е бил зает", включи се тя с явно задоволство по темата.

Борисов не обясни къде е седял, но възнегодува срещу предложението на ПП-ДБ. Разбира се, единствено и само от позициите си на виден демократ, който не търпи опозицията да бъде потъпквана.

„Попска работа“

Бойко Борисов срещу ПП/ДБ

„Запознах се с меморандума и "точно ми е като попската работа - един поп казал - няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря."

Това беше един от коментарите на лидера на ГЕРБ.

Ябълката на раздора – т. нар. меморандум, възмути неговата доказано – през дългите години управление - справедлива натура. Затова самоотвержено заплаши, че се отива на избори 2 в 1 с европейските, за да възстанови демократичността. Обяви и че ротацията се отлага. Но към края на седмицата някак постепенно деескалира в съгласие за разговори.

Пеевски сякаш отгне водещата роля от Борисов в скандала. Но което е почти невероятно – репетирано или не,  дори предполагаемата бъдеща премиерка Мария Габриел позасенчи Борисов с участието си в пиесата „Възмущение от меморандума“.

„Всичко си има граници“

Мария Габриел срещу меморандума

На брифинг в Министерството на външните работи и след като информира чужди посланици, тя обяви ясно и недвусмислено (което си е новост, когато става дума за речевия стил на вицепремиерката): „Няма да подпиша меморандума“, защото „всичко си има граници“.

С твърд тон. И мислено тропна по масата, а за да е по-убедителна комуникацията, отказа да отговаря на журналистически въпроси.

„Триумф на смъртта“

Външно срещу кмета на София, и обратното

Вероятно заради ангажиментите на сегашната си титулярка да доказва, че е много добра да съвместява и външен министър, и премиер (докато премиерът Николай Денков тръгна на серия от срещи и интервюта пред авторитетни западни издания, за да покаже, че ще е добър дипломат №1), Външно министерство привика руската посланичка заради смъртта на Навални чак в петък, седмица по-късно. А преди това Елеонора Митрофанова необезпокоявано поднесе цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък и обяви, че "Навални е агент на ЦРУ и МИ-6".  Групата съветници от ПП-ДБ-СС  нарече случилото се "триумф на смъртта". А то стана повод Външно и кметът Васил Терзиев взаимно да се обвинят, че Митрофанова не е била спряна, както и да си измият ръцете така от отговорност.

„Тежък саботаж“?

Корнелия Нинова и сие срещу софийското ръководство на БСП

Пореден рунд имаше и сблъсъкът „Нинова и сие срещу софийското ръководство на БСП“ в нова серия от прочистването на БСП от противниците на лидерката. Разрешението, до което се стигна в неделя, беше много йезуитско – хем ненаказани, хем нови избор заради неподчинение, а градският лидер на соцпартията Иван Таков заподозря „тежък саботаж“ пред изборите за европарламента.

"Тука ще е много на кантар работата."

ГЕРБ и ДПС срещу ПП-ДБ за АЕЦ „Козлодуй“

Според някои наблюдатели по-голяма от голямата драма около меморандума всъщност било напрежението около двете кандидатури за това кой да строи новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“. 

С един глас разлика и с любезната подкрепа на ИТН, ГЕРБ и ДПС решиха в полза на „Хюндай“.

А интересен запис на неизключен микрофон в края на парламентарната комисия по енергетика предаде необикновената решимост на двете парламентарни групи да постигнат целите си .

"Ако има някой на носилка, дет' се вика, не знам" и "Тука ще е много на кантар работата" бяха някои от знаковите реплики на договарянето.

Дали заради този правилен избор, или по някоя друга причина, но иначе бурната седмица завърши с хепиенд – Пеевски стана (съ)председател на ДПС, а Ахмед Доган след кратка (само)критика – за опасността ДПС да стане „малка бутикова партия“, обяви, че на никого не са необходими избори две в едно.