Нов залп по министърката на туризма Зарица Динкова изстреляха днес от ресторантьорския бранш. Атаката този път е и заради т.нар. офшорни паркове и идва броени дни след като един от предводителите на заведенията - Ричард Алибегов, участва в среща във Варна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след която вторият се обяви против закона за производство на екологична енергия от вятъра чрез "перки", разположени навътре в морето.

В своя позиция, която идва на прага на предстоящата правителствена ротация, Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България обвиняват министърката на туризма за неосъществени за пътни и летищни ремонти, както и че не се е противопоставила на закона за т.нар. офшорни паркове.

"Пълната незаинтересованост на министъра на туризма Зарица Динкова към този така важен за българската икономика сектор продължава. От ден първи на поста, г-жа Динкова не е свършила абсолютно нищо в полза на бранша. Таяхме надежди, че може да претърпи катарзис и развитие, но за съжаление те не се оправдаха", пишат двете организации.

Припомняме, че те вече влязоха в противоречие с нея, след скандала с пържолата за трицифрена сума в заведение. Тогава ресторантьорите обвиниха клиента в некомпетентност, а министърката поиска извинение и намекна, че е време да дойде краят на привилегията им да се ползват с 9 на сто ДДС, която им бе дадена от Борисов като компенсация за COVID пандемията, приключила преди три години. (Краят така и не дойде, а напротив, браншът се ползва от нея и с бюджета за тази година, б.р.)

Какви са новите грехове на министърката, за която иначе отдавна се носи слух, че ще бъде сменена след 6 март:

"Поредните доказателства за нейната незаинтересованост дойдоха през последните седмици. В телевизионно интервю Зарица Динкова отказа да заеме твърда позиция по темата с ремонта на летище "Бургас". Представители на туризма по южното ни Черноморие вече изразиха опасения за начина и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад интересите на туризма, а прехвърли топката към транспортното министерство. Явно трябва да обясним на г-жа Динкова, че е нейна работа е да вземе отношение и да защитава българския туризъм по всяка тема, дори да не е пряко в нейния ресор. Като например да намери решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно състояние. И да настоява това да не се случва по време на активния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище "Бургас". 

По-нататък разбираме, че според БАЗ и СЗБ "г-жа Динкова открито толерира Северното Черноморие, видно от средствата, които са насочени натам и с които си пазарува подкрепа без да върши нищо". Но се е скрила при възникнал проблем в Севера. А именно: 

"Такъв беше случаят със скандалния Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат поставени в близост до брега, застрашаваха съществуването изобщо на морския ни туризъм. Наясно сме, че Зарица Динкова е част от групата, която опитваше да прокара този лобистки закон.

Това обаче не може да е извинение за пълната й незаинтересованост. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция против. Множество забележки отправи и Министерството на околната среда и водите. 

И отново се наложи туристическият и рибарски сектори да се борят за туризма и поминака на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, пред които да представят експертиза.  И лидерът на най-голямата парламентарно представена партия се убеди че проектозаконът е вреден за България. И те като част от вносителите да изтеглят подкрепата си преди второ четене".

Последното се отнася именно до Борисов. Депутати на ГЕРБ се подписаха на два пъти под въпросния закон - в миналия и в този ппарламент, приет на този етап на първо четене. От Варна обаче лидерът на ГЕРБ заяви, че не знаел, че текстовете не са подложени на обществено обсъждане. Затова сега оттеглялл подкрепата си.

Иначе "офшорните паркове" не се строят "в близост до брега". Не се уточнява и какво се разбира под "лобистки закон". България последна в ЕС приема поодобно законодателство.

"Водени от горното, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България за пореден път заявяваме категорично, че министърът на туризма Зарица Динкова не оправда гласуваното й доверие в кабинета Денков! И изразяваме надежда, че при предстоящата ротация в българското правителство ще се намери човек, който разбира от темата, милее за българския туризъм и ще се грижи за него" - се казва в заключение в позицията.